Psylliumfrön

Fotograf/bild: Psyllium Labs

Psylliumfrön

(loppfrö, vitt loppfrö, spankt loppfrö, psylliumskal)

Latin: Plantago psyllium, Plantago ovata, Plantago arenaria

Engelsk översättning psyllium seed, Ispaghula, Desert Indianwheat, Blond Psyllium

Fransk översättning Psyllium, ispaghul, plantain des Indes

Italiensk översättning psillio

Tysk översättning Wegeriche

Spansk översättning zaragatona

Pylliumfrö även kallat loppfrö pga likheten med loppor, är små frön från grobladssläktet Plantago. De vanligaste varianterna är vitt loppfrö (Psyllium ovata) och spanskt loppfrö (Psyllium arenaria) som produceras i Europa, Ryssland, Pakistan och Indien. Det växer vilt i Medelhavsområdet men odlas också i sydöstra Frankrike och i Spanien. Fröna ingår i ett flertal hälsokost- och naturpreparat.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 65 gram. 100 gram = 1,5 dl.
  • Smak: Mild.
  • Alternativ vara: Sterkulia.
  • Försäljning/säsong: Säljs året om, men sällsynt i butik. Fråga efter fröna i hälsokostbutiker. Förekommer även som fröskal vilket benämns husk (läs mer > Husk).
  • Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur. Lång hållbarhet.

Hälsa: Människan har i alla tider försökt bibehålla en normal tarmfunktion och redan de gamla egyptierna upptäckte att loppfrön hade en god inverkan på magen. Psylliumfrö används för att öka fiberhalten i olika livsmedel, och har svagt laxerande verkan. Vid blötläggning bildas ett geléaktigt skikt på utsidan av fröna, och vid förtäring passerar fröna kroppens matsmältningssystem utan större påverkan. Jämför med Sterkulia som har liknande verkan.


SÅ ANVÄNDS PSYLLIUMFRÖN

Strö dem gärna över yoghurten och äppelmoset, eller blanda dem i gröten och müslin. Använd dem när du bakar så får du extra saftiga bullar och matbröd. Är både mättande och vänligt mot magen. Förekommer även som fröskal vilket benämns husk (läs mer > Husk).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-09

Läs mer

Sterkulia

Husk

Recept med Psylliumfrön

Det finns 2 recept med Psylliumfrön