Skållat solrosbröd

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Skållat solrosbröd

Lägg till ingredienser

Antal limpor: 4

Dag 1:

 

Grahamsmjöl

6.0 

dl

Vatten

5.0 

dl

 

Dag 2:

 

Vetemjöl

19.0 

dl

Vatten

5.0 

dl

Jäst färsk

50.0 

gram

Smör normalsaltat

25.0 

gram

Kesella naturell

1.0 

dl

Solrosfrön

200.0 

gram

Salt

1.5 

msk

Vattenreduktion bröd

-3.4 

dl

 

Kockskolan:

 

Så skållas mjöl >

 

 

Så rundrivs deg >

 

 

Baka matbröd med jäst >

 

 

Om ljust matbröd >

 

 

Så bakas ljust bröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 251

Kcal / portion: 1544

GBR (GI) / port: 92

Recept: 6175 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 4%

Kolhydrater: 43%

Fibrer: 4%

(Tillagad portion: 616 gram)

Ingredienser

Visa:
Dag 1:

Grahamsmjöl 6.0 dl 19%

Vatten 5.0 dl 0%

 

Dag 2:

Vetemjöl 19.0 dl 65%

Vatten 5.0 dl 0%

Jäst färsk 50.0 gram 1%

Smör normalsaltat 25.0 gram 3%

Kesella naturell 1.0 dl 2%

Solrosfrön 200.0 gram 9%

Salt 1.5 msk 0%

Vattenreduktion bröd -3.4 dl -0%

 

Kockskolan:

Så skållas mjöl > Äts ej

Så rundrivs deg > %

Baka matbröd med jäst > Äts ej

Om ljust matbröd > Äts ej

Så bakas ljust bröd > Äts ej

Tillagning (3 tim + 24 tim )

  1. Dag 1: Koka upp vatten. Häll över mjöl. Låt stå i rumstemperatur över natten.
  2. Dag 2: Sätt ugnen på 250°C.
  3. Häll det skållade mjölet i en degblandare. Häll i övriga ingredienser utom solrosfrön och salt. Kör i 8 minuter. Blanda i salt och frön. Kör i 1 minut. Vila 40 minuter.
  4. Forma: Dela degen i lika stora delar som antalet bröd. Forma till limpor. Vänd i lite solrosfrön. Jäs under bakduk cirka 1 timme.
  5. Skär fleras  snitt tvärs över.
  6. Grädda i 8 minuter. Sänk till 220°C. Baka i cirka 30 minuter,(kärntemperaturen ska vara 98°C).

Kockens kommentar

 Skållning innebär att hett vatten hälls över mjöl som då "skållas" och blandas till en tjock vällingliknande gröt. Detta gör att mjölet binder större mängder vatten utan att bli klistrig. Brödet blir elastiskt, aromatiskt och saftigt, som dessutom håller sig längre än annat bröd. Läs mer > Så skållas mjöl.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 0,85 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Rågsiktsbröd -grundrecept

Fler recept inom Ljust matbröd

Liknande recept som Skållat solrosbröd