Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 251

Kcal / portion: 1544

GBR (GI) / port: 92
Recept: 6175 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 4%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Dag 1:
Grahamsmjöl 6.0 dl 19%
Vatten 5.0 dl 0%
Dag 2:
Vetemjöl 19.0 dl 65%
Vatten 5.0 dl 0%
Jäst färsk 50.0 gram 1%
Smör normalsaltat 25.0 gram 3%
Kesella naturell 1.0 dl 2%
Solrosfrön 200.0 gram 9%
Salt 1.5 msk 0%
Vattenreduktion bröd -3.4 dl -0%
Kockskolan:
Så skållas mjöl > Äts ej
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Om ljust matbröd > Äts ej
Så bakas ljust bröd > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (3 tim + 24 tim )
- Dag 1: Koka upp vatten. Häll över mjöl. Låt stå i rumstemperatur över natten.
- Dag 2: Sätt ugnen på 250°C.
- Häll det skållade mjölet i en degblandare. Häll i övriga ingredienser utom solrosfrön och salt. Kör i 8 minuter. Blanda i salt och frön. Kör i 1 minut. Vila 40 minuter.
- Forma: Dela degen i lika stora delar som antalet bröd. Forma till limpor. Vänd i lite solrosfrön. Jäs under bakduk cirka 1 timme.
- Skär fleras snitt tvärs över.
- Grädda i 8 minuter. Sänk till 220°C. Baka i cirka 30 minuter,(kärntemperaturen ska vara 98°C).
Kockens kommentar
Skållning innebär att hett vatten hälls över mjöl som då "skållas" och blandas till en tjock vällingliknande gröt. Detta gör att mjölet binder större mängder vatten utan att bli klistrig. Brödet blir elastiskt, aromatiskt och saftigt, som dessutom håller sig längre än annat bröd. Läs mer > Så skållas mjöl.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 0,85 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Ljust matbröd
Liknande recept som Skållat solrosbröd
-
Rågsiktsbröd - grundrecept
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grahamslimpa med anis
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Skållat solrosbröd
Tid: 3 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Lantbrödsbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
VR-limpa - ljus eller mörk sirapslimpa, sötlimpa
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Dansukker
-
Vörtbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Bondbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Schweiziskt bondbröd
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rågsiktsbröd med fördeg
Tid: 3 tim (+ 48 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljästa rågbaguetter
Tid: 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen