Grahamslimpa med anis

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Grahamslimpa med anis

Lägg till ingredienser

Antal bröd: 1

Grahamsmjöl

5.0 

dl

Vetemjöl

4.0 

dl

Jäst färsk

25.0 

gram

Vatten till bröddeg

5.0 

dl

Salt

1.0 

msk

Anis hel

1.0 

msk

Olivolja

1.0 

dl

Vattenreduktion bröd

-3.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om ljust matbröd >

 

 

Så bakas ljust bröd >

 

 

Baka matbröd med jäst >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 301

Kcal / portion: 2629

GBR (GI) / port: 87

Recept: 2629 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 11%

Kolhydrater: 41%

Fibrer: 5%

(Tillagad portion: 875 gram)

Ingredienser

Visa:

Grahamsmjöl 5.0 dl 38%

Vetemjöl 4.0 dl 32%

Jäst färsk 25.0 gram 1%

Vatten till bröddeg 5.0 dl 0%

Salt 1.0 msk 0%

Anis hel 1.0 msk 0%

Olivolja 1.0 dl 29%

Vattenreduktion bröd -3.0 dl -0%

 

Kockskolan:

Om ljust matbröd > Äts ej

Så bakas ljust bröd > Äts ej

Baka matbröd med jäst > Äts ej

Tillagning (2 tim )

  1. Deg: Värm vatten fingervarm, 37ºC.
  2. Smula jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör om tills jästen löst sig.
  3. Blanda mjölsorterna med salt. Tillsätt övriga ingredienser. Blanda och bearbeta/knåda väl. Låt jäsa under duk i 40 minuter.
  4. Forma: Knåda degen lätt på mjölat bord. Lägg degen på smörad plåt och forma det avlångt som limpa. Låt jäsa under duk i 20 minuter.
  5. Sätt ugnen på 175ºC.
  6. Grädda i ugn i cirka 40 minuter. Testa med att sticka in en trästicka i brödet, stickan skall kännas torr.

Kockens kommentar

Saltmängden är ganska hög, men ger karaktär åt brödet. Det går bra att minska mängden om du är aktsam om hur mycket salt du äter. Enligt Livsmedelsverket äter svensken dubbelt så mycket salt i snitt än vad som rekommenderas. För mycket salt anses ohälsosamt ur hjärt- och kärlsynpunkt.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 3 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Rågsiktsbröd - grundrecept

Fler recept inom Ljust matbröd

Liknande recept som Grahamslimpa med anis