Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 253

Kcal / portion: 600

GBR (GI) / port: 39
Recept: 3600 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 1%
Kolhydrater: 51%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Vetemjöl Special 625.0 gram 61%
eller 10.5 dl %
Rågsikt 375.0 gram 36%
eller 6.8 dl %
Torrjäst blå till matbröd 8.0 gram 1%
Vatten 7.2 dl 0%
Honung 1.0 msk 2%
Salt 1.5 msk 0%
Vattenreduktion bröd -3.6 dl -0%
Kockskolan:
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Om kalljäsning bröddeg > Äts ej
Om bagett > Äts ej
Kock: Kungsörnen
Tillagning (30 min + 10 tim )
- Dag 1: Lös upp jästen i vattnet och blanda med övriga ingredienser. I maskin 5 minuter på låg hastighet och sedan 8 minuter på hög hasighet, eller dubbla tiden för hand. Läs mer > Så knådas, rivs deg.
- Smörj en stor skål eller plastbunke med matolja. Häll degen i skålen. OBS! Degen ska inte fylla mer än 1/3-del av skålen. Täck med plast och låt stå i 30–60 min. Ställ sedan degen i kylskåp över natt.
- Dag 2: Värm ugnen till 250°C (varmluft 225°C) med en bakplåt i mitten och en långpanna i botten.
- Lägg degen på mjölat bakbord och dela den i antal bröd. Forma försiktigt till avlånga korvar.
- Ta ut bakplåten ur ugnen och lägg på bakplåtspapper och därpå bröden. Häll 1 dl vatten i långpannan i botten på ugnen. Sätt in brödplåten i övre delen av ugnen. Sänk temperaturen till 225°C (varmluft 200°C).
- Grädda bröden cirka 25 minuter. Låt dem svalna på galler.
Kockens kommentar
En klassisk fransk baguette är ett långsmalt bröd 65-75 cm långt och 5-6 cm brett, som på bilden ovan. Det är emellertid för långt för att bakas i en vanlig hemmaugn. Läs mer > Om bagett.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt i systemet utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt och ljust bröd brukar vara runt 37%. Cirka 0,6 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Ljust matbröd
Liknande recept som Kalljästa rågbaguetter
-
Rågsiktsbröd - grundrecept
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grahamslimpa med anis
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Skållat solrosbröd
Tid: 3 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Lantbrödsbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
VR-limpa - ljus eller mörk sirapslimpa, sötlimpa
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Dansukker
-
Vörtbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Bondbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Schweiziskt bondbröd
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rågsiktsbröd med fördeg
Tid: 3 tim (+ 48 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljästa rågbaguetter
Tid: 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen