Kalljästa rågbaguetter

Foto: Kungsörnen ¤

Kalljästa rågbaguetter

Lägg till ingredienser

Antal baguette: 6

Vetemjöl Special

625.0 

gram

eller

10.5 

dl

Rågsikt

375.0 

gram

eller

6.8 

dl

Torrjäst blå till matbröd

8.0 

gram

Vatten

7.2 

dl

Honung

1.0 

msk

Salt

1.5 

msk

Matolja till pensling

 

 

Vattenreduktion bröd

-3.6 

dl

 

Kockskolan:

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Om kalljäsning bröddeg >

 

 

Om bagett >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 253

Kcal / portion: 600

GBR (GI) / port: 39

Recept: 3600 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 1%

Kolhydrater: 51%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 238 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl Special 625.0 gram 61%

eller 10.5 dl %

Rågsikt 375.0 gram 36%

eller 6.8 dl %

Torrjäst blå till matbröd 8.0 gram 1%

Vatten 7.2 dl 0%

Honung 1.0 msk 2%

Salt 1.5 msk 0%

Matolja till pensling 0%

Vattenreduktion bröd -3.6 dl -0%

 

Kockskolan:

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Om kalljäsning bröddeg > Äts ej

Om bagett > Äts ej

Tillagning (30 min + 10 tim )

  1. Dag 1: Lös upp jästen i vattnet och blanda med övriga ingredienser. I maskin 5 minuter på låg hastighet och sedan 8 minuter på hög hasighet, eller dubbla tiden för hand. Läs mer > Så knådas, rivs deg.
  2. Smörj en stor skål eller plastbunke med matolja. Häll degen i skålen. OBS! Degen ska inte fylla mer än 1/3-del av skålen. Täck med plast och låt stå i 30–60 min. Ställ sedan degen i kylskåp över natt.
  3. Dag 2: Värm ugnen till 250°C (varmluft 225°C) med en bakplåt i mitten och en långpanna i botten.
  4. Lägg degen på mjölat bakbord och dela den i antal bröd. Forma försiktigt till avlånga korvar.
  5. Ta ut bakplåten ur ugnen och lägg på bakplåts­papper och därpå bröden. Häll 1 dl vatten i långpannan i botten på ugnen. Sätt in brödplåten i övre delen av ugnen. Sänk temperaturen till 225°C (varmluft 200°C).
  6. Grädda bröden cirka 25 minuter. Låt dem svalna på galler. 

Kockens kommentar

En klassisk fransk baguette är ett långsmalt bröd 65-75 cm långt och 5-6 cm brett, som på bilden ovan. Det är emellertid för långt för att bakas i en vanlig hemmaugn. Läs mer > Om bagett.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt i systemet utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt och ljust bröd brukar vara runt 37%. Cirka 0,6 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Baguette på varmjäst fördeg

Baguette på franskt vis

Surdegsbaguette på enkelt sätt

Fler recept inom Ljust matbröd

Liknande recept som Kalljästa rågbaguetter