Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 265

Kcal / portion: 1599

GBR (GI) / port: 111
Recept: 3198 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 4%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Rågsikt 4.0 dl 26%
Vetemjöl 1.0 liter 66%
Jäst färsk 25.0 gram 1%
Vatten 5.0 dl 0%
Olivolja 2.0 msk 7%
Salt 2.0 tsk 0%
Vattenreduktion bröd -2.0 dl -0%
Kockskolan:
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Om ljust matbröd > Äts ej
Så bakas ljust bröd > Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (3 tim )
- Deg: Smula ner jäst i en bunke. Värm vatten till fingervarmt (37°C). Häll i och lös upp jästen.
- Tillsätt olja, salt och rågsikt. Rör ner vetemjöl lite i taget till degen är smidig och släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl. Låt jäsa under bakduk cirka 1 timme.
- Forma: Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda ordentligt. Forma 2 knubbiga limpor. Låt jäsa utan bakduk till dubbel storlek i 30-45 minuter.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skär 2-3 snitt med en vass kniv på brödet ovansida.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.
- Låt kallna på galler utan bakduk.
Kockens kommentar
Läs mer > Om ljust bröd.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 1 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Fler recept inom Ljust matbröd
Liknande recept som Schweiziskt bondbröd
-
Rågsiktsbröd - grundrecept
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grahamslimpa med anis
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Skållat solrosbröd
Tid: 3 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Lantbrödsbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
VR-limpa - ljus eller mörk sirapslimpa, sötlimpa
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Dansukker
-
Vörtbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Bondbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Schweiziskt bondbröd
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rågsiktsbröd med fördeg
Tid: 3 tim (+ 48 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljästa rågbaguetter
Tid: 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen