Schweiziskt bondbröd

Foto: Anna, Kunskapskokboken

Schweiziskt bondbröd

Lägg till ingredienser

Antal limpor: 2

Rågsikt

4.0 

dl

Vetemjöl

1.0 

liter

Jäst färsk

25.0 

gram

Vatten

5.0 

dl

Olivolja

2.0 

msk

Salt

2.0 

tsk

Vattenreduktion bröd

-2.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Baka matbröd med jäst >

 

 

Om ljust matbröd >

 

 

Så bakas ljust bröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 265

Kcal / portion: 1599

GBR (GI) / port: 111

Recept: 3198 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 4%

Kolhydrater: 50%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 602 gram)

Ingredienser

Visa:

Rågsikt 4.0 dl 26%

Vetemjöl 1.0 liter 66%

Jäst färsk 25.0 gram 1%

Vatten 5.0 dl 0%

Olivolja 2.0 msk 7%

Salt 2.0 tsk 0%

Vattenreduktion bröd -2.0 dl -0%

 

Kockskolan:

Baka matbröd med jäst > Äts ej

Om ljust matbröd > Äts ej

Så bakas ljust bröd > Äts ej

Tillagning (3 tim )

  1. Deg: Smula ner jäst i en bunke. Värm vatten till fingervarmt (37°C). Häll i och lös upp jästen.
  2. Tillsätt olja, salt och rågsikt. Rör ner vetemjöl lite i taget till degen är smidig och släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl. Låt jäsa under bakduk cirka 1 timme.
  3. Forma: Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda ordentligt. Forma 2 knubbiga limpor. Låt jäsa utan bakduk till dubbel storlek i 30-45 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200°C.
  5. Skär 2-3 snitt med en vass kniv på brödet ovansida.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.
  7. Låt kallna på galler utan bakduk.

Kockens kommentar

Läs mer > Om ljust bröd.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 1 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Fler recept inom Ljust matbröd

Liknande recept som Schweiziskt bondbröd