Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 257

Kcal / portion: 2412

GBR (GI) / port: 162
Recept: 4823 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 2%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Rågsikt 1.0 kilo 72%
eller 16.7 dl %
Mjölk el. vatten 5.0 dl 6%
Jäst röd färsk till söt deg 50.0 gram 1%
Ägg 1.5 styck 2%
Sirap ljus el. mörk 2.0 dl 19%
eller %
Brödsirap 0%
Salt 0.5 gram 0%
Kockskolan:
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Om ljust matbröd > Äts ej
Brödhistoria > Äts ej
Kock: Dansukker
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Deg: Smula jäst i en bunke. Tillsätt ljummet vattnet eller mjölk och rör om tills jästen löst sig. Blanda i ägg, sirap, mjöl och salt. Låt jäsa i 30 minuter.
- Knåda: Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den ordentligt (läs mer > Så knådas, rivs deg).
- Forma: Dela degen i antal limpor och forma till bröd. Lägg över på plåt med bakplåtspapper (2 per plåt). Lägg en remsa papper emellan så att de inte fäster i varandra. Jäs i ytterligare 30 minuter.
- Förvärm ugnen på 175°C.
- Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter. Pensla med vatten när limporna kommer ut ur ugnen. Låt svalna under duk.
Kockens kommentar
Under första världskriget rådde underskott på mjöl och överskott på socker i Sverige. Myndigheterna bestämde då att bagarna skulle dryga ut mjölet med socker, vilket också gav välbehövligt energitillskott. Därmed uppstod sötlimpan, även kallad sirapslimpa som blev mycket populär. Av branschen benämnd VR-limpa utifrån huvudingredienserna vete och råg. Läs mer > Brödhistoria.Alternativ
Fler recept inom Ljust matbröd
Liknande recept som VR-limpa - ljus eller mörk sirapslimpa, sötlimpa
-
Rågsiktsbröd - grundrecept
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grahamslimpa med anis
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Skållat solrosbröd
Tid: 3 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Lantbrödsbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
VR-limpa - ljus eller mörk sirapslimpa, sötlimpa
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Dansukker
-
Vörtbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Bondbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Schweiziskt bondbröd
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rågsiktsbröd med fördeg
Tid: 3 tim (+ 48 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljästa rågbaguetter
Tid: 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen