VR-limpa - ljus eller mörk sirapslimpa, sötlimpa

Foto: Dansukker ¤

VR-limpa - ljus eller mörk sirapslimpa, sötlimpa

Lägg till ingredienser

Antal limpor: 2

Rågsikt

1.0 

kilo

eller

16.7 

dl

Mjölk el. vatten

5.0 

dl

Jäst röd färsk till söt deg

50.0 

gram

Ägg

1.5 

styck

Sirap ljus el. mörk

2.0 

dl

eller

 

 

Brödsirap

 

 

Salt

0.5 

gram

 

Kockskolan:

 

Baka matbröd med jäst >

 

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Om ljust matbröd >

 

 

Brödhistoria >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 257

Kcal / portion: 2412

GBR (GI) / port: 162

Recept: 4823 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 2%

Kolhydrater: 50%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 940 gram)

Ingredienser

Visa:

Rågsikt 1.0 kilo 72%

eller 16.7 dl %

Mjölk el. vatten 5.0 dl 6%

Jäst röd färsk till söt deg 50.0 gram 1%

Ägg 1.5 styck 2%

Sirap ljus el. mörk 2.0 dl 19%

eller %

Brödsirap 0%

Salt 0.5 gram 0%

 

Kockskolan:

Baka matbröd med jäst > Äts ej

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Om ljust matbröd > Äts ej

Brödhistoria > Äts ej

Tillagning (45 min + 1 tim )

  1. Deg: Smula jäst i en bunke. Tillsätt ljummet vattnet eller mjölk och rör om tills jästen löst sig. Blanda i ägg, sirap, mjöl och salt. Låt jäsa i 30 minuter.
  2. Knåda: Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den ordentligt (läs mer > Så knådas, rivs deg).
  3. Forma: Dela degen i antal limpor och forma till bröd. Lägg över på plåt med bakplåtspapper (2 per plåt). Lägg en remsa papper emellan så att de inte fäster i varandra. Jäs i ytterligare 30 minuter.
  4. Förvärm ugnen på 175°C.
  5. Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter. Pensla med vatten när limporna kommer ut ur ugnen. Låt svalna under duk.

Kockens kommentar

Under första världskriget rådde underskott på mjöl och överskott på socker i Sverige. Myndigheterna bestämde då att bagarna skulle dryga ut mjölet med socker, vilket också gav välbehövligt energitillskott. Därmed uppstod sötlimpan, även kallad sirapslimpa som blev mycket populär. Av branschen benämnd VR-limpa utifrån huvudingredienserna vete och råg. Läs mer > Brödhistoria.

Alternativ

Rågsiktsbröd grundrecept

Lantbröd

Rågsiktsbröd med fördeg

Fler recept inom Ljust matbröd

Liknande recept som VR-limpa - ljus eller mörk sirapslimpa, sötlimpa