Lägg till ingredienser

Antal bröd: 2

Lantbrödsmjöl mörkt

14.0 

dl

Jäst röd färsk till söt deg

50.0 

gram

Öl (lättöl)

33.0 

cl

Vatten

1.5 

dl

Vörtmix ¤

75.0 

gram

Smör rumsvarmt

25.0 

gram

Sirap mörk

1.0 

dl

Russin

1.0 

dl

Salt

2.0 

tsk

Vattenreduktion bröd

-2.0 

dl

 

Alternativ:

 

Porter (öl)

 

 

Mörkt lättöl (2,25%)

 

 

 

Kockskolan:

 

Om vörtbröd >

 

 

Om ljust matbröd >

 

 

Baka matbröd med jäst >

 

 

Så bakas ljust bröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 268

Kcal / portion: 1905

GBR (GI) / port: 118

Recept: 3811 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 2%

Kolhydrater: 51%

Fibrer: 5%

(Tillagad portion: 712 gram)

Ingredienser

Visa:

Lantbrödsmjöl mörkt 14.0 dl 63%

Jäst röd färsk till söt deg 50.0 gram 1%

Öl (lättöl) 33.0 cl 3%

Vatten 1.5 dl 0%

Vörtmix ¤ 75.0 gram 12%

Smör rumsvarmt 25.0 gram 5%

Sirap mörk 1.0 dl 12%

Russin 1.0 dl 4%

Salt 2.0 tsk 0%

Vattenreduktion bröd -2.0 dl -0%

 

Alternativ:

Porter (öl) %

Mörkt lättöl (2,25%) 0%

 

Kockskolan:

Om vörtbröd > Äts ej

Om ljust matbröd > Äts ej

Baka matbröd med jäst > Äts ej

Så bakas ljust bröd > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (2 tim )

  1. Deg: Smula ner jästen i en degskål. Värm öl och vatten till fingervarmt (37°C). Häll degvätskan över jästen. Tillsätt vört och rör om tills det har löst sig.
  2. Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl av mjölet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, cirka 4 minuter med maskin eller 8 minuter för hand.
  3. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 1 timme.
  4. Forma: Tag upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig. Dela den i antal bröd och forma dem till limpor, cirka 25 cm långa. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och nagga med en gaffel. Jäs limporna övertäckta med bakduk, 35-40 minuter.
  5. Värm ugnen till 200°C.
  6. Grädda: Pensla limporna med vatten och grädda i nedre delen av ugnen, cirka 30 minuter.
  7. Låt dem kallna på galler under bakduk. Bröden blir ännu godare om de får mogna 1 dygn i plastpåse innan det äts.

Kockens kommentar

Vörtbröd är klassiskt julbröd. När skörden var intagen bryggdes öl och det bakades bröd. Till brödbaket tog man "sötvört" i stället för vatten vilket gav extra smak. Läs mer > Om vörtbröd.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 1 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Rågsiktbröd - grundrecept

Fler recept inom Ljust matbröd

Liknande recept som Vörtbröd