Vörtbröd
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 268
Kcal / portion: 1905
GBR (GI) / port: 118
Recept: 3811 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 2%
Kolhydrater: 51%
Fibrer: 5%
Ingredienser
Lantbrödsmjöl mörkt 14.0 dl 63%
Jäst röd färsk till söt deg 50.0 gram 1%
Öl (lättöl) 33.0 cl 3%
Vatten 1.5 dl 0%
Vörtmix ¤ 75.0 gram 12%
Smör rumsvarmt 25.0 gram 5%
Sirap mörk 1.0 dl 12%
Russin 1.0 dl 4%
Salt 2.0 tsk 0%
Vattenreduktion bröd -2.0 dl -0%
Alternativ:
Kockskolan:
Om vörtbröd > Äts ej
Om ljust matbröd > Äts ej
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Så bakas ljust bröd > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
- Deg: Smula ner jästen i en degskål. Värm öl och vatten till fingervarmt (37°C). Häll degvätskan över jästen. Tillsätt vört och rör om tills det har löst sig.
- Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl av mjölet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, cirka 4 minuter med maskin eller 8 minuter för hand.
- Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 1 timme.
- Forma: Tag upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig. Dela den i antal bröd och forma dem till limpor, cirka 25 cm långa. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och nagga med en gaffel. Jäs limporna övertäckta med bakduk, 35-40 minuter.
- Värm ugnen till 200°C.
- Grädda: Pensla limporna med vatten och grädda i nedre delen av ugnen, cirka 30 minuter.
- Låt dem kallna på galler under bakduk. Bröden blir ännu godare om de får mogna 1 dygn i plastpåse innan det äts.
Kockens kommentar
Vörtbröd är klassiskt julbröd. När skörden var intagen bryggdes öl och det bakades bröd. Till brödbaket tog man "sötvört" i stället för vatten vilket gav extra smak. Läs mer > Om vörtbröd.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 1 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Ljust matbröd
Liknande recept som Vörtbröd
-
Rågsiktsbröd - grundrecept
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grahamslimpa med anis
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Skållat solrosbröd
Tid: 3 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Lantbrödsbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
VR-limpa - ljus eller mörk sirapslimpa, sötlimpa
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Dansukker
-
Vörtbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Bondbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Schweiziskt bondbröd
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rågsiktsbröd med fördeg
Tid: 3 tim (+ 48 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljästa rågbaguetter
Tid: 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen