Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 270

Kcal / portion: 1701

GBR (GI) / port: 157
Recept: 3403 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 5%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Lantbrödsmjöl (råsikt+vete) 1.5 liter 84%
Jäst färsk 25.0 gram 1%
Vatten 5.0 dl 0%
Smör normalsaltat 50.0 gram 11%
Salt 2.0 tsk 0%
Kummin hel 2.0 tsk 0%
Sirap mörk 2.0 msk 4%
Vattenreduktion bröd -2.0 dl -0%
Kockskolan:
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Om bondbröd > Äts ej
Om ljust matbröd > Äts ej
Så bakas ljust bröd > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
- Deg: Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt (37°C) och häll över jästen så att den löser sig. Klicka i rumsvarmt matfett i vätskan.
- Tillsätt sirap, salt och kummin. Mät upp mjöl och tillsätt det under omrörning men spara 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt den sedan jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
- Forma: Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i två limpor och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Gör ett fint mönster genom att klippa tre skåror med en sax. Låt jäsa i 30-40 minuter under bakduk.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.
Kockens kommentar
Bondbröd är ett allmänt, ganska oprecist begrepp om bröd, vanligen ett rustikare bröd med grövre struktur. Läs mer > Om bondbröd.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 1 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Ljust matbröd
Liknande recept som Bondbröd
-
Rågsiktsbröd - grundrecept
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grahamslimpa med anis
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Skållat solrosbröd
Tid: 3 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Lantbrödsbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
VR-limpa - ljus eller mörk sirapslimpa, sötlimpa
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Dansukker
-
Vörtbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Bondbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Schweiziskt bondbröd
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rågsiktsbröd med fördeg
Tid: 3 tim (+ 48 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljästa rågbaguetter
Tid: 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen