Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Rågsiktsbröd med fördeg
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 250
Kcal / portion: 2852
GBR (GI) / port: 244
Recept: 5705 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 3%
Kolhydrater: 46%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Dag 1 fördeg:
Jäst färsk 25.0 gram 0%
Vatten 2.5 dl 0%
Rågsikt 2.5 dl 9%
Deg:
Jäst färsk 25.0 gram 0%
Vatten 7.0 dl 0%
Matolja (rapsolja) 3.0 msk 6%
Salt 2.0 tsk 0%
Rågsikt 2.5 liter 84%
Vattenreduktion bröd -3.0 dl -0%
Kockskolan:
Så bakas surdegsbröd > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (3 tim + 48 tim )
- Dag 1 Surdeg: Smula jästen i en bunke. Värm vatten tills fingervarmt (37°C). Häll på lite fingervarmt vatten och rör ut. Tillsätt resten av vattnet och mjöl. Blanda. Låt stå övertäckt med duk 2-3 dagar i rumstemperatur så att den surnar.
- Dag 3-4 Huvuddeg: Nu skall surdegen vara bubblig och ha en svagt syrlig doft.
- Värm vatten tills fingervarmt (37°C). Smula jästen i en bunke. Häll på lite fingervarmt vatten och rör ut. Tillsätt resterande vatten, olja, salt och surdeg.
- Arbeta in rågsikt ordentligt tills degen blir fast och släpper från bunkens kanter. Om degen först kavlas ut och sedan rullas ihop blir limporna lite högre. Låt jäsa övertäckt i cirka 1 timme.
- Forma: Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Forma till limpor. Lägg på smord ugnsplåt. Täck över med duk. Låt jäsa i cirka 1 timme till dubbel storlek. Läs mer > Så knådas, rivs deg.
- Sätt ugnen på 250°C.
- Nagga (picka) eller skåra brödet. Sätt in i ugn och sänk värmen till 200°C.
- Grädda nere i ugnen i cirka 45 minuter.
- Ta ut brödet och låt kallna inlindade i bakduk. Använd helst inte brödet förrän efter 1-2 dagar. Skär tunna skivor. Brödet är hållbart i påse 2-3 veckor.
Kockens kommentar
Fördeg används för att ge brödet extra smak. Läs mer > Om fördeg, raskdeg.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 1,5 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Ljust matbröd
Liknande recept som Rågsiktsbröd med fördeg
-
Rågsiktsbröd - grundrecept
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grahamslimpa med anis
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Skållat solrosbröd
Tid: 3 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Lantbrödsbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
VR-limpa - ljus eller mörk sirapslimpa, sötlimpa
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Dansukker
-
Vörtbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Bondbröd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Schweiziskt bondbröd
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rågsiktsbröd med fördeg
Tid: 3 tim (+ 48 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljästa rågbaguetter
Tid: 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen