Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 122
 
    
                Kcal / portion: 310
 
    
                GBR (GI) / port: 11
Recept: 310 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 1%
Kolhydrater: 23%
Fibrer: 5%
Ingredienser
Dag 1:
Rågmjöl 80.0 gram 84%
Vatten ljummet 1.0 dl 0%
Äpple syrligt 0.5 styck 7%
Dag 3:
Rågmjöl 1.0 msk 9%
Vatten ljummet 1.0 msk 0%
Alternativ:
Rågsikt 0%
Kockskolan:
Så bakas surdegsbröd > Äts ej
Om surdegsgrund > Äts ej
Om surdegsbröd > Äts ej
Om fördeg, raskdeg > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min + 120 tim )
Cirka 1 dl surdegsgrund behövs till en sats bröd (2 medelstora limpor, eller en stor rundbrödbulle).
- Dag 1: Använd glasburk med lock. Riv äpple med skal. Blanda med mjöl och ljummet vatten (~30°C). Vispa runt ordentligt med en sked. Låt stå en stund. Justera eventuellt med mjöl eller vatten, till en vällingliknande smet. Lägg på lock utan att skruva åt. Ställ på varm plats cirka 24°C, till exempel ovanpå kylskåpet.
- Dag 2: Rör om lite försiktigt morgon och kväll.
- Dag 3: Mata degen med mjöl och vatten. Rör om, smeten skall nu vara lite tjockare. 
- Dag 4: Surdegsgrunden skall nu vara bubblig och trådig och klar att användas. Säkrast är att smaka på surdegen som då skall vara lätt syrlig, inte sur. Är den inte klar matas den enligt dag 3 och får stå ett dygn till.
- Förvaring: Överskott sparas i tillsluten burk i kylskåp och matas minst en gång per vecka. Läs mer > Om surdegsgrund.
Kockens kommentar
Mjöl väger cirka 60 gram per dl (80g = ~1,3 dl). Surdeg kan tillagas av fint eller grovt rågmjöl, vetemjöl (se recept vetesurdegsgrund via länk nedan) eller av en blandning av de båda till exempel rågsikt, beroende på om man vill bakas vitt, ljust eller mörkt bröd. Syra i degen förbättrar jäsningsprocessen, till exempel lite naturell yoghurt eller rivet äpple. Läs mer > Om surdegsgrund. Där finns även filmer på surdegsgrund.
Surdegsgrund används till surdegsbröd (läs mer > Om surdegsbröd). Grunden tillsätts i en fördeg, som får vila innan detta blandas in i huvuddegen (läs mer > Så bakas surdegsbröd).
Alternativ
Fler recept inom Surdegsbröd
Liknande recept som Rågsurdegsgrund, surdegsgrund på råg eller rågsikt
- 
                
                    Rågsurdegsgrund, surdegsgrund på råg eller rågsiktTid: 15 min (+ 120 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Vetesurdegsgrund, surdegsgrund på veteSvårighet: Medel, Receptgivare: 
- 
                
                    Levain naturel au miel, vetesurdegsgrund med honungTid: 20 min (+ 72 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Glutenfri surdegsgrundSvårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kalljäst vitt surdegsbröd utan fördegTid: 20 min (+ 15 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sébastien Boudet 
- 
                
                    Pain au levain, franskt kalljäst surdegsbrödTid: 1 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Ramlösa Kvarn * 
- 
                
                    Mörkt levainbröd utan fördegTid: 45 min (+ 28 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Håkan Johansson, bagare 
- 
                
                    HavresurdegsbrödTid: 1 min (+ 16 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Saltå Kvarn 
- 
                
                    Finskt surdegsrågbrödTid: 1 tim 30 min (+ 18 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Saltå Kvarn 
- 
                
                    Surdegskavring på färdig surdegsgrundTid: 20 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kronjäst 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              