Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 243

Kcal / portion: 2173

GBR (GI) / port: 193
Recept: 4345 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 1%
Kolhydrater: 49%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Dag 1 fördeg:
Rågmjöl fint 3.0 dl 12%
Vatten 3.0 dl 0%
Rågsurdegsgrund 1.0 dl 2%
Dag 2 huvuddeg:
Vetemjöl Special 17.0 dl 83%
Salt 2.0 tsk 0%
Sirap mörk 2.0 msk 3%
Vatten 3.0 dl 0%
Vattenreduktion bröd -1.0 dl -0%
Kockskolan:
Om surdegsgrund > Äts ej
Så bakas surdegsbröd > Äts ej
Om surdegsbröd > Äts ej
Om fördeg, raskdeg > Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kockskolan
Tillagning (6 tim + 12 tim )
- Fördeg dag 1 kväll: Blanda surdegsgrund, ljummet vatten och mjöl i en bunke. Täck med plastfolie. Låt stå på ett varmt ställe över natten, 22-24ºC värme.
- Baka dag 2 morgon: Blanda degen från dag 1 med alla övriga ingredienser. Arbeta 8–10 minuter i maskin så den blir glansig. Eller knåda 15 minuter. Täck bunken med plastfolie eller bakduk. Ställ varmt att jäsa till dubbel storlek, 3-4 timmar.
- Tag upp degen på mjölat bord. Knåda ordentligt. Dela upp den i bitar. Forma till limpor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk. Jäs 1 timme.
- Sätt ugnen på 275ºC. Sätt in bröden och spraya med vatten.
- Sänk temperaturen till 200ºC efter 5 minuter. Grädda ytterligare 55-60 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Kockens kommentar
För detaljerad beskrivning, förklaringar och alternativa bakmetoder, se > Så bakas surdegsbröd.Om du inte har en surdegsgrund behöver du laga en sådan. Det tar 3-5 dagar, så lägg till det till tiden. Se separat recept via länk nedan > Rågsurdegsgrund. Alternativt köp färdig surdegsgrund i butik och baka enligt recept > Surdegskavring på färdig surdegsgrund.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beräknas inte automatiskt av systemet utan måste ske manuellt. Avdunstningen påverkar brödets vikt och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat surdegsbröd brukar vara högt cirka 40% (35-45%), vilket ger ett saftigt bröd. Cirka 0,5 dl vatten per limpa har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Passar till
Fler recept inom Surdegsbröd
Liknande recept som Saftigt ljust surdegsbröd med sirap
-
Rågsurdegsgrund, surdegsgrund på råg eller rågsikt
Tid: 15 min (+ 120 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vetesurdegsgrund, surdegsgrund på vete
Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Levain naturel au miel, vetesurdegsgrund med honung
Tid: 20 min (+ 72 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Glutenfri surdegsgrund
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljäst vitt surdegsbröd utan fördeg
Tid: 20 min (+ 15 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sébastien Boudet
-
Pain au levain, franskt kalljäst surdegsbröd
Tid: 1 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Ramlösa Kvarn *
-
Mörkt levainbröd utan fördeg
Tid: 45 min (+ 28 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Håkan Johansson, bagare
-
Havresurdegsbröd
Tid: 1 min (+ 16 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Saltå Kvarn
-
Finskt surdegsrågbröd
Tid: 1 tim 30 min (+ 18 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Saltå Kvarn
-
Surdegskavring på färdig surdegsgrund
Tid: 20 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kronjäst