Saftigt ljust surdegsbröd med sirap

Foto: Anna, Kunskapskokboken

Saftigt ljust surdegsbröd med sirap

Lägg till ingredienser

Antal stora bröd: 2

Dag 1 fördeg:

 

Rågmjöl fint

3.0 

dl

Vatten

3.0 

dl

Rågsurdegsgrund

1.0 

dl

 

Dag 2 huvuddeg:

 

Vetemjöl Special

17.0 

dl

Salt

2.0 

tsk

Sirap mörk

2.0 

msk

Vatten

3.0 

dl

Vattenreduktion bröd

-1.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om surdegsgrund >

 

 

Så bakas surdegsbröd >

 

 

Om surdegsbröd >

 

 

Om fördeg, raskdeg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 243

Kcal / portion: 2173

GBR (GI) / port: 193

Recept: 4345 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 1%

Kolhydrater: 49%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 896 gram)

Ingredienser

Visa:
Dag 1 fördeg:

Rågmjöl fint 3.0 dl 12%

Vatten 3.0 dl 0%

Rågsurdegsgrund 1.0 dl 2%

 

Dag 2 huvuddeg:

Vetemjöl Special 17.0 dl 83%

Salt 2.0 tsk 0%

Sirap mörk 2.0 msk 3%

Vatten 3.0 dl 0%

Vattenreduktion bröd -1.0 dl -0%

 

Kockskolan:

Om surdegsgrund > Äts ej

Så bakas surdegsbröd > Äts ej

Om surdegsbröd > Äts ej

Om fördeg, raskdeg > Äts ej

Tillagning (6 tim + 12 tim )

  1. Fördeg dag 1 kväll: Blanda surdegsgrund, ljummet vatten och mjöl i en bunke. Täck med plastfolie. Låt stå på ett varmt ställe över natten, 22-24ºC värme.
  2. Baka dag 2 morgon: Blanda degen från dag 1 med alla övriga ingredienser. Arbeta 8–10 minuter i maskin så den blir glansig. Eller knåda 15 minuter. Täck bunken med plastfolie eller bakduk. Ställ varmt att jäsa till dubbel storlek, 3-4 timmar.
  3. Tag upp degen på mjölat bord. Knåda ordentligt. Dela upp den i bitar. Forma till limpor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk. Jäs 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 275ºC. Sätt in bröden och spraya med vatten.
  5. Sänk temperaturen till 200ºC efter 5 minuter. Grädda ytterligare 55-60 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Kockens kommentar

För detaljerad beskrivning, förklaringar och alternativa bakmetoder, se > Så bakas surdegsbröd.

Om du inte har en surdegsgrund behöver du laga en sådan. Det tar 3-5 dagar, så lägg till det till tiden. Se separat recept via länk nedan > Rågsurdegsgrund. Alternativt köp färdig surdegsgrund i butik och baka enligt recept > Surdegskavring på färdig surdegsgrund.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beräknas inte automatiskt av systemet utan måste ske manuellt. Avdunstningen påverkar brödets vikt och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat surdegsbröd brukar vara högt cirka 40% (35-45%), vilket ger ett saftigt bröd. Cirka 0,5 dl vatten per limpa har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Passar till

Rågsurdegsgrund

Fler recept inom Surdegsbröd

Liknande recept som Saftigt ljust surdegsbröd med sirap