Glutenfri surdegsgrund

Foto: Kungsörnen ¤

Glutenfri surdegsgrund

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Dag 1:

 

Glutenfritt brödmjöl Kungsörnen }

1.0 

dl

Vatten ljummet

1.0 

dl

Honung

1.0 

tsk

 

Dag 3:

 

Glutenfritt brödmjöl Kungsörnen }

1.0 

dl

Vatten ljummet

1.0 

dl

 

Alternativ:

 

Äpple

0.2 

gram

Russin

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om surdegsgrund >

 

 

Om surdegsbröd >

 

 

Om fördeg, raskdeg >

 

 

Om gluten, glutenfritt >

 

 

Om glutenfritt bröd >

 

 

Så bakas glutenfritt bröd>

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 135

Kcal / portion: 110

GBR (GI) / port: 4

Recept: 441 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 0%

Kolhydrater: 30%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 82 gram)

Ingredienser

Visa:
Dag 1:

Glutenfritt brödmjöl Kungsörnen } 1.0 dl 47%

Vatten ljummet 1.0 dl 0%

Honung 1.0 tsk 5%

 

Dag 3:

Glutenfritt brödmjöl Kungsörnen } 1.0 dl 47%

Vatten ljummet 1.0 dl 0%

 

Alternativ:

Äpple 0.2 gram Äts ej

Russin 1.0 msk Äts ej

 

Kockskolan:

Om surdegsgrund > Äts ej

Om surdegsbröd > Äts ej

Om fördeg, raskdeg > Äts ej

Om gluten, glutenfritt > Äts ej

Om glutenfritt bröd > Äts ej

Så bakas glutenfritt bröd> Äts ej

Tillagning

  1. Dag 1: Blanda mjöl, vatten och någon utav honung, äpple eller russin (se kommentar). Låt stå i rumstemperatur i en ren glasburk eller liknande med lock. Locket läggs på utan att skruvas åt så att degen får få lite luft.

  2. Dag 2: Rör runt i surdegen för att få igång processen, låt sedan vila igen.

  3. Dag 3: Tillsätt 1 dl mjöl och 1 dl vatten till surdegen och rör runt. Låt fortfarande stå i rumstemperatur.

  4. Dag 4: Om surdegen inte luktar friskt och inte har börjat bubbla dag 4, så upprepa steg 3. Hjälper inte detta får man börja om från början.

    När surdegsgrunden är aktiv (bubblig) kan den användas till brödbak. Det åtgår cirka 2 dl surdegsgrund till 1 stort bröd. Se recept Glutenfritt surdegsbröd.

  5. Förvaring: Surdegsgrund (minst 2 dl) sparas i kylskåpet och matas minst 1 gång per vecka. Innan den används i bröddeg aktiveras den med mjöl och vatten.

Kockens kommentar

Receptet inspirerat av Kungsörnen. I stället för honung kan lite rivet äpple eller russin hjälpa jäsningen att komma igång. En variant är att lägga russin i varmt vatten ett par dagar och sedan använda russinvattnet om man inte vill ha russin i brödet. Läs mer > Om surdegsgrund. 

Tillhörande recept

Glutenfritt surdegsbröd

Fler recept inom Surdegsbröd

Liknande recept som Glutenfri surdegsgrund