Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 181

Kcal / portion: 112

GBR (GI) / port: 6
Recept: 450 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 1%
Kolhydrater: 38%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Dag 1:
Vetemjöl 1.5 dl 70%
Vatten 1.0 dl 0%
Honung 1.0 msk 15%
Dag 3:
Vetemjöl 0.3 dl 14%
Vatten ljummet 0.2 dl 0%
Kockskolan:
Om surdegsgrund > Äts ej
Om surdegsbröd > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min + 72 tim )
Se fransk film, klicka på "Éric" under bilden ovan.
- Dag 1: Värm vatten till cirka 40ºC och blanda med mjöl och honung i en halvliters glasburk. Konsistensen ska vara trögflytande, som tjock pannkakssmet. Lägg på lock men skruva inte åt. Låt stå varmt (cirka 25ºC) i fyra dygn.
- Rör om morgon och kväll alla dagar.
- Dag 3: Efter två dygn, tillsätt lite mer mjöl och ljummet vatten.
- Dag 4: Efter fyra dygn bör grunden vara klar. Den ska då ha lätt syrlig lukt, vara bubblig och lite dallrig i konsistensen. Om inte, häll ut allt utom ½ deciliter och börja om från dag 3.
- Förvaring: Surdegsgrunden förvaras i kylskåp och matas en gång i veckan med knappt 1 dl mjöl och ½ dl ljummet vatten. Rör om. Behåll 1-2 dl, ställ tillbaka i kylskåpet.
- Brödbak: Kontrollera några timmar innan brödbak att surdegsgrunden har lätt syrlig lukt, är bubblig och dallrig. Om inte matas den på nytt.
Passar till
Fler recept inom Surdegsbröd
Liknande recept som Levain naturel au miel, vetesurdegsgrund med honung
-
Rågsurdegsgrund, surdegsgrund på råg eller rågsikt
Tid: 15 min (+ 120 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vetesurdegsgrund, surdegsgrund på vete
Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Levain naturel au miel, vetesurdegsgrund med honung
Tid: 20 min (+ 72 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Glutenfri surdegsgrund
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljäst vitt surdegsbröd utan fördeg
Tid: 20 min (+ 15 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sébastien Boudet
-
Pain au levain, franskt kalljäst surdegsbröd
Tid: 1 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Ramlösa Kvarn *
-
Mörkt levainbröd utan fördeg
Tid: 45 min (+ 28 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Håkan Johansson, bagare
-
Havresurdegsbröd
Tid: 1 min (+ 16 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Saltå Kvarn
-
Finskt surdegsrågbröd
Tid: 1 tim 30 min (+ 18 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Saltå Kvarn
-
Surdegskavring på färdig surdegsgrund
Tid: 20 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kronjäst