Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 250

Kcal / portion: 3420

GBR (GI) / port: 119
Recept: 3420 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 1%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 6%
Ingredienser
Rågmjöl grovt 500.0 gram 48%
eller 9.0 dl %
Vetemjöl 250.0 gram 26%
eller 4.2 dl %
Mörkt öl 5.0 dl 6%
Surdeg råg 1.0 förp. 6%
Jäst röd färsk till söt deg 25.0 gram 1%
Sirap 1.0 dl 13%
Salt 2.5 tsk 0%
Anis, fänkål eller kummin 3.0 tsk 1%
Brödform (2-liters) > 1.0 styck Äts ej
eller %
Brödform (1-liters) > 2.0 styck Äts ej
Vattenreduktion bröd -2.2 dl -0%
Kockskolan:
Så bakas surdegsbröd > Äts ej
Så bakas mörkt bröd > Äts ej
Kock: Kronjäst
Tillagning (20 min + 8 tim )
- Välj kryddning enligt egens smak. Mortla/krossa dem lätt, dvs grovt. Olja in en 2-liters brödform (eller 2 st 1-liters).
- Deg: Blanda jäst, surdeg och öl. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta i maskin i cirka 8 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. Degen ska bli ganska fast men fortfarande vara kletig. Blir den för hård, tillsätt en skvätt vatten.
- Forma en sprickfri limpa och lägg i smord form. Låt jäsningen komma igång, vänta cirka 30 minuter innan formen sätts in i ugnen.
- Sätt ugnen på 120°C.
- Grädda brödet 8 timmar, lämpligen över natten. Täck eventuellt med dubbel folie.
- Ta ut brödet och låt svalna på galler.
Kockens kommentar
Denna kavring tillagas på väldigt låg värme, vilket gör att brödet utvecklar en underbar smak. Värd all väntan! Brödet gör sig bäst att äta dagen efter gräddningen då smaken har utvecklats ännu mer. Men om du inte kan hålla dig vänta åtminstone ett par timmar. Grädda brödet över natten så vaknar du till härligt nydoftande bröd. För detaljerad beskrivning, förklaringar och alternativa bakmetoder, se > Så bakas surdegsbröd.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beräknas inte automatiskt av systemet utan måste ske manuellt. Avdunstningen påverkar brödets vikt och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat surdegsbröd brukar vara högt cirka 40% (35-45%), vilket ger ett saftigt bröd. Cirka 2,2 dl vatten per limpa har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Surdegsbröd
Liknande recept som Surdegskavring på färdig surdegsgrund
-
Rågsurdegsgrund, surdegsgrund på råg eller rågsikt
Tid: 15 min (+ 120 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vetesurdegsgrund, surdegsgrund på vete
Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Levain naturel au miel, vetesurdegsgrund med honung
Tid: 20 min (+ 72 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Glutenfri surdegsgrund
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljäst vitt surdegsbröd utan fördeg
Tid: 20 min (+ 15 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sébastien Boudet
-
Pain au levain, franskt kalljäst surdegsbröd
Tid: 1 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Ramlösa Kvarn *
-
Mörkt levainbröd utan fördeg
Tid: 45 min (+ 28 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Håkan Johansson, bagare
-
Havresurdegsbröd
Tid: 1 min (+ 16 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Saltå Kvarn
-
Finskt surdegsrågbröd
Tid: 1 tim 30 min (+ 18 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Saltå Kvarn
-
Surdegskavring på färdig surdegsgrund
Tid: 20 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kronjäst