Mörk kavring på rågmjöl

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Mörk kavring på rågmjöl

Lägg till ingredienser

Antal limpor: 2

Rågmjöl fint

4.0 

dl

Lantbrödsmjöl mörkt

11.0 

dl

Jäst blå färsk till matbröd

50.0 

gram

Mjölk

5.0 

dl

Smör

75.0 

gram

Sirap mörk

 

 

Salt

2.0 

tsk

Fänkålsfrön hela

2.0 

tsk

Anis hel

2.0 

tsk

Pomeransskal mald

2.0 

tsk

Vattenreduktion bröd

-1.8 

dl

 

Kockskolan:

 

Om kavring

 

 

Så bakas mörkt bröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 272

Kcal / portion: 1756

GBR (GI) / port: 86

Recept: 3511 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 7%

Kolhydrater: 43%

Fibrer: 7%

(Tillagad portion: 646 gram)

Ingredienser

Visa:

Rågmjöl fint 4.0 dl 20%

Lantbrödsmjöl mörkt 11.0 dl 53%

Jäst blå färsk till matbröd 50.0 gram 2%

Mjölk 5.0 dl 9%

Smör 75.0 gram 16%

Sirap mörk 0%

Salt 2.0 tsk 0%

Fänkålsfrön hela 2.0 tsk 0%

Anis hel 2.0 tsk 0%

Pomeransskal mald 2.0 tsk 0%

Vattenreduktion bröd -1.8 dl -0%

 

Kockskolan:

Om kavring Äts ej

Så bakas mörkt bröd > Äts ej

Tillagning (45 min + 2 tim )

  1. Mortla/ krossa fänkåls- och anisfrön. Mal pomeransskal.

  2. Smält smör. Tillsätt mjölk och värm till fingervärme, 37°C.

  3. Deg: Finfördela jästen i en bunke. Häll degspadet över och rör tills jästen löst sig.

  4. Tillsätt sirap, salt, kryddor och det mesta av mjölet. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen väl. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.

  5. Forma: Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta den smidig och forma till avlånga bröd. Lägg dem i smorda 1 1/2 liters brödformar. Låt jäsa 30 minuter under duk.

  6. Sätt ugnen på 250°C.

  7. Täck formarna med dubbel aluminiumfolie. Det ska vara helt tätt (ger saftigare bröd).

  8. Grädda på nedersta falsen i 45 minuter. Ta av folien och flytta upp formarna. Grädda ytterligare 5 minuter tills brödet fått fin, mörk färg.

  9. Ta ut och täck över med bakduk och låt bröden svalna i formarna.

Kockens kommentar

Dagens recept bakas oftast på rågsikt med filmjölk (= ljust matbröd) för att det är enkelt och går snabbt, men klassiskt är att baka på rågmjöl, som i detta recept. Mest klassiskt är surdegskavring (se recept via länk nedan). Läs mer > Om kavring.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat mörkt bröd brukar vara ganska högt, runt 37% (35%+ = saftigt bröd). Cirka 0,9 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Surdegskavring

Ljus kavring med filmjölk

Surdegskavring med färdig surdegsgrund

Fler recept inom Mörkt matbröd

Liknande recept som Mörk kavring på rågmjöl