Mandelmanns ljusa surdegsbröd

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Mandelmanns ljusa surdegsbröd

Lägg till ingredienser

Antal stora bröd: 2

Dag 1 fördeg:

 

Vetemjöl

3.0 

dl

Rågmjöl grovt

1.0 

dl

Grahamsmjöl

1.0 

dl

Rågsurdegsgrund

1.0 

msk

Vatten

5.0 

dl

 

Dag 2 huvuddeg:

 

Vetemjöl

20.0 

dl

Vatten ljummet

5.0 

dl

Salt

1.5 

msk

Vattenreduktion bröd

-3.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så bakas surdegsbröd >

 

 

Om surdegsgrund >

 

 

Om surdegsgrund >

 

 

Om fördeg, raskdeg >

 

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 235

Kcal / portion: 2626

GBR (GI) / port: 215

Recept: 5252 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 1%

Kolhydrater: 48%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 1118 gram)

Ingredienser

Visa:
Dag 1 fördeg:

Vetemjöl 3.0 dl 12%

Rågmjöl grovt 1.0 dl 3%

Grahamsmjöl 1.0 dl 4%

Rågsurdegsgrund 1.0 msk 0%

Vatten 5.0 dl 0%

 

Dag 2 huvuddeg:

Vetemjöl 20.0 dl 80%

Vatten ljummet 5.0 dl 0%

Salt 1.5 msk 0%

Vattenreduktion bröd -3.0 dl -0%

 

Kockskolan:

Så bakas surdegsbröd > Äts ej

Om surdegsgrund > Äts ej

Om surdegsgrund > Äts ej

Om fördeg, raskdeg > Äts ej

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Tillagning (45 min + 16 tim )

  1. Dag 1 Fördeg: Arbeta ihop mjöl, vatten och starter i en degblandare. Låt degen stå framme en timme, täck sen över den och ställ i kylen över natten, minst 12 timmar.
  2. Dag 2 Huvuddeg: Tillsätt vatten och salt till fördegen. Låt degblandaren gå medan du matar på mjöl tills degen släpper bunken. Låt maskinen arbeta i minst 8 minuter.
  3. Forma: Ta upp och skär degen i antal bröd. Vik dem fyra gånger och lägg dem i välmjölad korg eller brödform så att de har en fjärdedels jäsmån. Låt jäsa under duk på varm plats tills degen jäst upp till kanten. Läs mer > Så knådas, rivs deg.
  4. Sätt under tiden ugnen på 250°C.
  5. Grädda: Stjälp upp bröden på en plåt med bakplåtspapper och gör små snitt i ytan. Sätt in plåten i ugnen och släng samtidigt in 1 dl vatten. Sänk genast värmen till 200°C och grädda bröden i 40-50 minuter.
  6. Låt svalna på galler.

Kockens kommentar

För detaljerad beskrivning, förklaringar och alternativa bakmetoder, se > Så bakas surdegsbröd.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beräknas inte automatiskt av systemet utan måste ske manuellt. Avdunstningen påverkar brödets vikt och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat surdegsbröd brukar vara högt cirka 40% (35-45%), vilket ger ett saftigt bröd. Cirka 1,5 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Rågsurdegsgrund

Surdegsbröd av rågsikt

Fler recept inom Surdegsbröd

Liknande recept som Mandelmanns ljusa surdegsbröd