Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 147

Kcal / portion: 406

GBR (GI) / port: 24
Recept: 406 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 1%
Kolhydrater: 30%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Dag 1:
Vetemjöl ekologisk 100.0 gram 87%
Vatten 1.0 dl 0%
Äpple syrligt 0.5 styck 6%
Dag 2
Dag 3:
Vetemjöl ekologisk 1.0 msk 8%
Vatten 1.0 msk 0%
Kockskolan:
Om surdegsgrund > Äts ej
Så bakas surdegsbröd > Äts ej
Om surdegsbröd > Äts ej
Om fördeg, raskdeg > Äts ej
Skapat av: Surdegsgrund
Tillagning
Cirka 1 dl surdegsgrund behövs till en sats bröd (2 medelstora limpor, eller en stor rundbrödbulle).
- Dag 1: Använd glasburk med lock. Riv äpple med skal. Blanda med mjöl och ljummet vatten (~30°C). Vispa runt ordentligt med en sked. Låt stå en stund. Justera eventuellt med mjöl eller vatten, till en vällingliknande smet. Lägg på lock utan att skruva åt. Ställ på varm plats cirka 24°C, till exempel ovanpå kylskåpet.
- Dag 2: Rör om lite försiktigt morgon och kväll.
- Dag 3: Mata degen med mjöl och vatten. Rör om, smeten skall nu vara lite tjockare.
- Dag 4: Surdegsgrunden skall nu vara bubblig och trådig och klar att användas. Säkrast är att smaka på surdegen som då skall vara lätt syrlig, inte sur. Är den inte klar matas den enligt dag 3 och får stå ett dygn till.
- Förvaring: Överskott sparas i tillsluten burk i kylskåp och matas minst en gång per vecka. Läs mer > Om surdegsgrund.
Kockens kommentar
Mjöl väger cirka 60 gram per dl (100g = ~1,6 dl). Surdeg kan tillagas av vetemjöl, grahamsmjöl, fint eller grovt rågmjöl eller av en blandning av de båda till exempel rågsikt, beroende på om man vill bakas vitt, ljust eller mörkt bröd. Fullkornsmjöl och framförallt ekologiskt mjöl fungerar bättre än siktat mjöl. Syra i degen förbättrar jäsningsprocessen, till exempel lite naturell yoghurt eller rivet äpple. Läs mer > Om surdegsgrund. Där finns även filmer på surdegsgrund.Surdegsgrund används till surdegsbröd (läs mer > Om surdegsbröd). Grunden tillsätts i en fördeg, som får vila innan detta blandas in i huvuddegen (läs mer > Så bakas surdegsbröd).
Alternativ
Fler recept inom Surdegsbröd
Liknande recept som Vetesurdegsgrund, surdegsgrund på vete
-
Rågsurdegsgrund, surdegsgrund på råg eller rågsikt
Tid: 15 min (+ 120 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vetesurdegsgrund, surdegsgrund på vete
Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Levain naturel au miel, vetesurdegsgrund med honung
Tid: 20 min (+ 72 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Glutenfri surdegsgrund
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljäst vitt surdegsbröd utan fördeg
Tid: 20 min (+ 15 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sébastien Boudet
-
Pain au levain, franskt kalljäst surdegsbröd
Tid: 1 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Ramlösa Kvarn *
-
Mörkt levainbröd utan fördeg
Tid: 45 min (+ 28 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Håkan Johansson, bagare
-
Havresurdegsbröd
Tid: 1 min (+ 16 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Saltå Kvarn
-
Finskt surdegsrågbröd
Tid: 1 tim 30 min (+ 18 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Saltå Kvarn
-
Surdegskavring på färdig surdegsgrund
Tid: 20 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kronjäst