Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 243

Kcal / portion: 731

GBR (GI) / port: 76
Recept: 2922 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 1%
Kolhydrater: 49%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Vetemjöl Special 750.0 gram 90%
eller 12.7 dl %
Vatten kallt 5.0 dl 0%
Surdeg fullkornsvete 150.0 gram 9%
Jäst blå färsk till matbröd 25.0 gram 1%
Salt 2.5 tsk 0%
Vattenreduktion bröd -2.4 dl -0%
Kockskolan:
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Om surdegsbröd > Äts ej
Om bagett > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 3 tim )
- Blanda: Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
- Knåda (riv) degen till en smidig och elastisk deg, cirka 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand (läs mer > Så knådas, rivs deg). Degen skall vara lös men inte kladdig. Forma till en rund boll. Låt vila i bunke övertäckt och jäsa till dubbel storlek, minst 2 timmar.
- Forma: Häll ut degen försiktigt på mjölat bakbord. Arbeta degen så lite som möjligt, den skall inte knådas. Dela i antal bröd. Rulla varsamt till önskad längd. Strö/sikta lite mjöl över. Lägg över på ugnsplåt. Täck över med plast och vila cirka 1 timme.
- Förvärm ugnen på 250°C. Häll ½ liter vatten på en underplåt.
- Grädda: Sänk temperaturen till 220°C. Grädda en plåt i taget. Gör 2-3 snitt på varje bröd. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna på galler.
Kockens kommentar
Baguette på surdeg ger ett saftigt och smakrikt bröd. För den som inte själv odlar surdegsgrund finns färdig surdeg att köpa i butik. Läs mer > Om surdegsbröd.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt i systemet utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat surdegsbröd brukar vara runt 40%. Cirka 0,6 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Vitt matbröd ¤
Liknande recept som Surdegsbaguette på enkelt sätt
-
Poolish, tunn fördeg till brödbak
Tid: 5 tim 30 min (+ 14 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Strudelteig, österikisk fin pajdeg
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Formbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostbröd, vitt bröd med mjölk och smör
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Franskbröd, långfranska, formfranska, småfranska - franskt bröd från Wien
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bergis, barkis - vitt festbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Challah, vitt judiskt sabbatsbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på enkelt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på vek (lös) vik-stretchad deg
Tid: 1 tim (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk ciabatta på vik-stretchad fördeg
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan