
Mörkt filmjölksbröd
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 272

Kcal / portion: 2665

GBR (GI) / port: 44
Recept: 5330 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 6%
Kolhydrater: 44%
Fibrer: 5%
Ingredienser
Vetemjöl 6.0 dl 24%
Grahamsmjöl 5.0 dl 19%
Rågmjöl grovt 2.0 dl 7%
Salt 1.0 tsk 0%
Solrosfrön 1.0 dl 3%
Linfrön hela 1.0 dl 6%
Aprikoser torkade 1.0 dl 2%
Russin 1.0 dl 3%
Hasselnötskärnor 1.0 dl 6%
Filmjölk 10.0 dl 12%
Bikarbonat, natron 1.5 tsk 0%
Sirap mörk 2.0 dl 17%
Vattenreduktion bröd -4.0 dl -0%
Kockskolan:
Om filmjölksbröd > Äts ej
Om bakpulverbröd > Äts ej
Kock: Tina Nordström
Uppdragsgivare: Citygross
Tillagning (1 tim 50 min + 5 tim )
- Sätt ugnen på 175°C.
- Deg: Blanda ihop mjölsorterna med salt, solrosfrön, linfrön, aprikoser, russin och nötter i en bunke. Nötterna kan grovhackas eller användas hela.
- Blanda noga ihop filmjölk med bikarbonat och sirap. Tillsätt mjölblandningen och rör mycket försiktigt till en jämn, tjock smet.
- Forma: Smörj två 1 1/2-liters brödformar väl eller använd bakplåtspapper i formen. Fyll formarna med smeten och strö över lite mjöl.
- Grädda bröden i formarna i nedre delen av ugnen, cirka 1 1/2 timme. Täck med folie om de blir för mörka. Prova med sticka så att de känns torra.
- Stjälp upp bröden på galler och låt dem vila inlindade i kökshanddukar i minst 5 timmar.
Kockens kommentar
Bakpulverbröd är det enklaste och snabbaste brödet man kan baka. Läs mer > Baka bakpulverbröd.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakade muffins är runt 40%. Cirka 50 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Filmjölksbröd, yoghurlimpa
Liknande recept som Mörkt filmjölksbröd
-
Yoghurtlimpa, filmjölksbröd grundrecept
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Ulrika
-
Saftigt yoghurtbröd med jäst
Tid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Havrelimpa med lingon och valnötter
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Lisa
-
Busenkel frukt- och frölimpa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Frukt- och nötbröd
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Skärgårdslimpa - filmjölkslimpa
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Skåvsjöholm
-
Ljus kavring med filmjölk
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Yoghurtlimpa med chiafrön
Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Mörkt filmjölksbröd
Tid: 1 tim 50 min (+ 5 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tina Nordström
-
Hästlimpa, hästbröd
Tid: 15 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan