Yoghurtlimpa, filmjölksbröd grundrecept

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Yoghurtlimpa, filmjölksbröd grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal limpor: 1

Torra ingredienser:

 

Vetemjöl

5.0 

dl

Havregryn

2.0 

dl

Linfrön krossade

1.0 

dl

Hasselnötskärnor

1.0 

dl

Russin

1.0 

dl

Bikarbonat, natron

2.0 

tsk

Salt

1.0 

tsk

 

Övriga ingredienser:

 

Lättyoghurt naturell

4.0 

dl

Honung flytande

0.5 

msk

Lingon

0.5 

dl

el. lingonsylt

 

 

Matfett till ugnsform

 

 

Ströbröd till form

 

 

Brödformar >

 

 

Vattenreduktion bröd

-2.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om filmjölksbröd >

 

 

Om bakpulverbröd >

 

 

Om ljust matbröd >

 

 

Matbröd för nybörjare >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 284

Kcal / portion: 2403

GBR (GI) / port: 76

Recept: 2403 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 8%

Kolhydrater: 41%

Fibrer: 5%

(Tillagad portion: 846 gram)

Ingredienser

Visa:
Torra ingredienser:

Vetemjöl 5.0 dl 44%

Havregryn 2.0 dl 11%

Linfrön krossade 1.0 dl 13%

Hasselnötskärnor 1.0 dl 14%

Russin 1.0 dl 7%

Bikarbonat, natron 2.0 tsk 1%

Salt 1.0 tsk 0%

 

Övriga ingredienser:

Lättyoghurt naturell 4.0 dl 8%

Honung flytande 0.5 msk 1%

Lingon 0.5 dl 1%

el. lingonsylt 0%

Matfett till ugnsform 0%

Ströbröd till form 0%

Brödformar > Äts ej

Vattenreduktion bröd -2.0 dl -0%

 

Kockskolan:

Om filmjölksbröd > Äts ej

Om bakpulverbröd > Äts ej

Om ljust matbröd > Äts ej

Matbröd för nybörjare > Äts ej

Kock: Ulrika

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (15 min + 1 tim )

  1. Sätt ugnen på 200ºC.
  2. Blanda alla torra ingredienser.
  3. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl.
  4. Smörj (och bröa) en brödform. Häll i smeten.
  5. Sätt in nertill i ugn i cirka 60 minuter. Testa med sticka att brödet är torrt inuti.

Kockens kommentar

Bakpulverbröd är det enklaste och snabbaste mat­brödet man kan baka. Degen skall inte knådas eller jäsas, utan så snart bakpulvret blandats ut med övriga ingredienser skall det in i ugnen. Som jäsmedel används bakpulver, bikarbonat eller hjorthornssalt. Läs mer > Baka bakpulvermatbröd.

Bakpulver ger ett kompakt bröd, inte så luftigt som jäsdegsbröd. Oftast smakrikt då det brukar bakas på blandmjöl, havregryn, kross, kli, sirap, honung, lingon, nötter och frön. Yoghurt kan bytas ut mot filmjölk, men då måste lite mer mjöl ingå. Degsmeten skall vara trögflytande, inte fast och inte rinnig. För att få ett vackert bröd bör man baka det i en brödform.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat filmjölksbröd är runt 35%. Cirka 2 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Nybörjarbröd: Det bröd är lämpligt för nybörjare att baka. Läs mer > Matbröd för nybörjare. Där redovisas det viktigaste som en nybörjare bör veta.

Alternativ

Saftigt yoghurtbröd med jäst

Havrelimpa

Frukt- och nötbröd

Ljus kavring med filmjölk

Mörkt filmjölksbröd

Hästlimpa

Matiga muffins med filmjölk

Fler recept inom Filmjölksbröd, yoghurlimpa

Liknande recept som Yoghurtlimpa, filmjölksbröd grundrecept