Havrelimpa med lingon och valnötter

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Havrelimpa med lingon och valnötter

Lägg till ingredienser

Antal limpor: 1

Havregryn

3.5 

dl

Vetemjöl

3.5 

dl

Solrosfrön

1.0 

dl

Valnötskärnor

1.0 

dl

Russin

1.0 

dl

Bikarbonat, natron

1.0 

tsk

Salt

0.5 

tsk

 

Filmjölk

5.0 

dl

Sirap

1.0 

msk

Lingon

1.0 

dl

Matfett till ugnsform

 

 

Ströbröd

 

 

Vattenreduktion bröd

-2.0 

dl

Brödform (1-liters) >

 

 

 

Kockskolan:

 

Om filmjölksbröd >

 

 

Om bakpulverbröd >

 

 

Om ljust matbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 286

Kcal / portion: 2233

GBR (GI) / port: 47

Recept: 2233 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 9%

Kolhydrater: 42%

Fibrer: 4%

(Tillagad portion: 782 gram)

Ingredienser

Visa:

Havregryn 3.5 dl 20%

Vetemjöl 3.5 dl 33%

Solrosfrön 1.0 dl 7%

Valnötskärnor 1.0 dl 12%

Russin 1.0 dl 8%

Bikarbonat, natron 1.0 tsk 0%

Salt 0.5 tsk 0%

 

Filmjölk 5.0 dl 14%

Sirap 1.0 msk 3%

Lingon 1.0 dl 1%

Matfett till ugnsform 0%

Ströbröd 0%

Vattenreduktion bröd -2.0 dl -0%

Brödform (1-liters) > Äts ej

 

Kockskolan:

Om filmjölksbröd > %

Om bakpulverbröd > Äts ej

Om ljust matbröd > Äts ej

Kock: Lisa

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Sätt ugen på 175ºC.
  2. Hacka valnötter.
  3. Blanda alla torra ingredienser.
  4. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl.
  5. Smörj (och bröa) en brödform. Häll smeten i formen.
  6. Sätt in nertill i ugn i 75 minuter.

Kockens kommentar

Ger ett halvfast och smakrikt bröd. Filmjölk kan bytas ut mot yoghurt. Solrosfrön kan bytas ut mot andra frön t.ex. linfrön och/eller olika kross och kli. Sirap kan bytas ut mot honung eller socker. Valnötter kan utelämnas eller bytas mot andra nötter.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat filmjölksbröd är runt 35%. Cirka 2,5 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Bakpulverbröd är det enklaste och snabbaste brödet man kan baka. Degen skall inte knådas eller jäsas, utan så snart bakpulvret blandats ut med övriga ingredienser skall det in i ugnen. Bikarbonat och hjorthornssalt har samma verkan. Läs mer > Baka bakpulverbröd.

Alternativ

Yoghurtlimpa

Skärgårdslimpa

Fler recept inom Filmjölksbröd, yoghurlimpa

Liknande recept som Havrelimpa med lingon och valnötter