Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 254

Kcal / portion: 1061

GBR (GI) / port: 65
Recept: 4246 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 3%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Rågsikt 14.0 dl 69%
Filmjölk 10.0 dl 15%
Sirap mörk 1.5 dl 16%
Bikarbonat, natron 4.0 tsk 1%
Salt 2.0 tsk 0%
Brödform (1-liters) > 2.0 styck Äts ej
Vattenreduktion bröd -4.4 dl -0%
Kockskolan:
Om filmjölksbröd > Äts ej
Så bakas ljust bröd > Äts ej
Så bakas mörkt bröd > Äts ej
Om kavring Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min + 1 tim )
- Sätt ugnen på 175°C.
- Deg: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt filmjölk och sirap. Blanda väl.
- Smörj brödformar med matfett. Fördela degen i formarna.
- Grädda i cirka 1 timme.
- Låt svalna i formarna eller inlindad i bakduk. Brödet kan frysas i 3 månader.
Kockens kommentar
Klassiskt är att baka kavring av rågmjöl (se recept via länk nedan), men de flesta av dagens recept är som detta recept av annat mjöl blandat med filmjölk som går snabbt och enkelt att tillaga. Läs mer > Om kavring.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat mörkt bröd brukar vara ganska högt, runt 37% (35%+ = saftigt bröd). Cirka 2,2 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Filmjölksbröd, yoghurlimpa
Liknande recept som Ljus kavring med filmjölk
-
Yoghurtlimpa, filmjölksbröd grundrecept
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Ulrika
-
Saftigt yoghurtbröd med jäst
Tid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Havrelimpa med lingon och valnötter
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Lisa
-
Busenkel frukt- och frölimpa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Frukt- och nötbröd
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Skärgårdslimpa - filmjölkslimpa
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Skåvsjöholm
-
Ljus kavring med filmjölk
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Yoghurtlimpa med chiafrön
Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Mörkt filmjölksbröd
Tid: 1 tim 50 min (+ 5 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tina Nordström
-
Hästlimpa, hästbröd
Tid: 15 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan