
Foto: Sanjay Acharya
Vetekross
crushed wheat, cracked wheat
blé concassé
grano saraceno
Weizenschrot
trigo partido
Vetekross är hela vetekärnor som klippts i bitar, dvs inklusive kli och grodd. Läs mer > Sädeskornets anatomi.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 70 gram. 100 gram = 1,4 dl.
- Smak: Bröd med vetekross i får grov konsistens, bra tuggmotstånd och fyllig smak.
- Alternativ vara: Rågkross, korngryn.
- Försäljning: Säljs i mindre pappförpackning.
- Förvaring: Torrt i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.
Hälsa/näring: Kross är rikt på fibrer, järn och vitaminer. Protein cirka 10%, fibrer 10%. Det finns Nyckelhålsmärkt vetekross.
Miljö: Det finns kross av biodynamiskt odlad vete.
SÅ ANVÄNDS VETEKROSS
Vetekross kan blandas direkt i bröddeg, men bör först blötläggas i 8-10 timmar. Alternativt kan de skållas, läggas i kokhett vatten (1 dl kross per 1,5 dl vatten) i minst 3 timmar för att bli mjuka. Upp till 20% av mjölet kan bytas ut till vetekross. Lämplig som ingrediens i gröt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02
Läs mer
Recept med Vetekross
Det finns 3 recept med Vetekross
-
Hästlimpa, hästbröd
Tid: 15 min (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Fillimpa
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Skärgårdslimpa - filmjölkslimpa
Tid: 1 tim 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Skåvsjöholm