Fillimpa

Fillimpa

Lägg till ingredienser

Antal bröd: 2

Vetemjöl

5.0 

dl

Grahamsmjöl

2.0 

dl

Rågsikt

3.0 

dl

Vetekross

2.5 

dl

Vetekli

1.0 

dl

Vetegroddar

0.5 

dl

Salt

1.0 

tsk

Bikarbonat, natron

4.0 

tsk

Filmjölk

1.0 

liter

Sirap mörk

1.5 

dl

Honung flytande

0.5 

dl

Rapsolja

2.0 

tsk

Ströbröd till form

0.5 

dl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 207

Kcal / portion: 2275

GBR (GI) / port: 28

Recept: 4550 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 3%

Kolhydrater: 38%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 1098 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 5.0 dl 23%

Grahamsmjöl 2.0 dl 9%

Rågsikt 3.0 dl 14%

Vetekross 2.5 dl 13%

Vetekli 1.0 dl 2%

Vetegroddar 0.5 dl 1%

Salt 1.0 tsk 0%

Bikarbonat, natron 4.0 tsk 1%

Filmjölk 1.0 liter 14%

Sirap mörk 1.5 dl 15%

Honung flytande 0.5 dl 5%

Rapsolja 2.0 tsk 2%

Ströbröd till form 0.5 dl 2%

Skapat av: Eva-Marie

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
    Mät upp vetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt, vetekross, vetekli, vetegroddar, salt och bikarbonat i en stor skål. Blanda väl.
  2. Tillsätt filmjölk, sirap och honung. Rör ihop till en jämn smet/deg.
  3. Smörj två brödformar på insidan med smör. Tillsätt ströbröd och bröa insidan på formarna.
  4. Fördela degen i brödformarna. Bred ut jämnt med en slickepott.
  5. Grädda fillimporna mitt i ugnen i 1 timme och 40 minuter.
    Täck över limporna med en bit folie efter en timme.
  6. Ta ut och låt svalna något i formarna innan du tar ur dem och låter svalna på galler. Du får en mjuk skorpa om du lägger över bakduk. Skorpan blir hård om brödet får svalna på galler utanför formarna.

Kockens kommentar

Med bakpulver
Har du inte bikarbonat så kan du ta dubbelt så mycket bakpulver. 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver.

Variant till jul: Lägger du till 1 msk kanel, 1 msk mald nejlika och 1 msk mald ingefära så får du en grov fillimpa med julsmak som passar till julbord. Tillsätt i början med övriga torra ingredienser.

Serveringsförslag: Fillimpan passar som grovt bröd till frukost, fika, mellanmål, utflykt, julbord, sillbord, smörgåsbord eller husmanskost. Passar med smör, färskost, jordnötssmör, mosad avokado och flingsalt och/eller annat pålägg. Vidare passar brödet till matiga mackor som sillmacka, med leverpastej, kokt ägg, med stekt inlagd sill, stekt ägg, rostbiff, smörrebröd eller liknande. Författare: Henrik Mattsson på Receptfavoriter

Fler recept inom Filmjölksbröd, yoghurlimpa

Liknande recept som Fillimpa