
Om veteknäcke
(havreknäckebröd, frukostknäcke, speltknäcke, dinkelknäcke)
wheat crispbread
pain croustillant de blé
biscottate di frumento
Weizen-Knäckebrot
pan crujiente de trigo
Veteknäcke är ett ljusgult knäckebröd bakat av vetemjöl och/eller grahamsmjöl. Ingår rågmjöl brukar brödet benämnas rågknäcke, även när andelen vetemjöl är större än rågmjöl i brödet. När vanligt siktat vetemjöl används benämns brödet fint eller sprött och när grahamsmjöl (fullkornsvetemjöl , grovt vetemjöl) ingår kallas det grovt. Lätt sötat och garnerat med sesam- eller vallmofrön (bild överst till höger), kallas ibland "frukostbröd" (hårt frukostbröd). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Speltknäcke (dinkelknäcke) är en variant av veteknäcke. Spelt/dinkel är en klassiskt vetemjöl som anses inom hälsokostbranschen som extra nyttigt. Läs mer > Dinkelvetemjöl.
Butiksveteknäcke: Veteknäcke förekommer i handeln, men inte lika rikligt som rågknäcke. Huvudsakligen som rektangulära eller runda portionsbröd. Brödet är sprödare än vanligt rågknäcke och bryts lättare sönder. Förekommer också som spröda finknäcken (läs mer > Fint knäckebröd).
- Brödtyp: Hårt flatbröd, knäckebröd. Krispigt.
- Smak: Knäckebröd är vanligen smakneutralt. Kan ha smak av kryddor och frön.
- Alternativ vara: Annat knäckebröd, rågknäcke.
- Försäljning: Förekommer som portionsbröd, dock begränsat med valalternativ. Även glutenfritt. Spelt- och durumknäcke finner man säkrast i hälsokostbutiker.
- Jämförpris: Vanligt rektangulärt "frukostbröd" är lite dyrare än vanligt rågknäcke, cirka 40 kr/kg, vilket är lågt i jämförelse med annat bröd. Runda, smaksatta portionsbröd är dyrare, 70-100 kr/kg, vilket är ett högt pris relativt annat bröd och mycket högt för att vara tillbehör till mat. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
- Förvaring: Torrt. Mycket lång hållbarhet.
Näring, hälsa: Veteknäcke är som annat knäckebröd mycket näringsrikt. Till skillnad från rågknäckebröd innehåller brödet mindre mängd fibrer och högre andel fett när matolja och fröer ingår (t.ex. 36% i recept > Veteknäcke på surdeg med fröer och örter). Alltså inte lika nyttigt som rågknäcke.
Näring veteknäcke | Kcal/100g | Protein | Fett | Kolhydrat | Fibrer | Salt | Vatten |
Variation | 390-410 | 10-12% | 7-10% | 65-69% | 5-6% | 0-1% | 5-7% |
Normtal veteknäcke | 400 | 11% | 8% | 67% | 6% | 1% | 6% |
Normtal rågknäcke | 350 | 10% | 3% | 60% | 20% | 1% | 4% |
Källa: Kunskapskokboken 2019
Ingredienser: Veteknäcke består av vetemjöl, rapsolja, vallmofrö, jäst, socker, salt. Andra smaksättare kan förekomma som till exempel kanel.
Baka: Veteknäcke bakas som annat hårt bröd. Läs mer > Så bakas hårt bröd.
SÅ ANVÄNDS VETEKNÄCKE
Vetebröd används som smörgåsbröd och anses särskilt lämpligt som frukostbröd.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10
Läs mer
Vanligt vetemjöl, kärnvetemjöl
Grahamsmjöl, fullkornsvetemjöl
Recept med Om veteknäcke
Det finns 6 recept med Om veteknäcke
-
Grillade GI-burgare med chilimajonnäs och dijonsenap
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Lauritzon
-
Rågknäcke på fördeg av råg och vete, kumminkryddad
Tid: 45 min (+ 2 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Veteknäcke på surdeg med fröer och örter
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågknäcke av råg, vete och dinkel, sesamkryddad
Tid: 45 min (+ 6 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Veteknäcke av vete- och grahamsmjöl
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kryddigt knäckebröd av vete och råg
Tid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan