Om veteknäcke

Om veteknäcke

(havreknäckebröd, frukostknäcke, speltknäcke, dinkelknäcke)

Engelsk översättning wheat crispbread

Fransk översättning pain croustillant de blé

Italiensk översättning biscottate di frumento

Tysk översättning Weizen-Knäckebrot

Spansk översättning pan crujiente de trigo

Veteknäcke är ett ljusgult knäckebröd bakat av vetemjöl och/eller grahamsmjöl. Ingår rågmjöl brukar brödet benämnas rågknäcke, även när andelen vetemjöl är större än rågmjöl i brödet. När vanligt siktat vetemjöl används benämns brödet fint eller sprött och när grahamsmjöl (fullkornsvetemjöl , grovt vetemjöl) ingår kallas det grovt. Lätt sötat och garnerat med sesam- eller vallmofrön (bild överst till höger), kallas ibland "frukost­bröd" (hårt frukostbröd). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Speltknäcke (dinkelknäcke) är en variant av veteknäcke. Spelt/dinkel är en klassiskt vetemjöl som anses inom hälsokostbranschen som extra nyttigt. Läs mer > Dinkelvetemjöl.

Butiksveteknäcke: Veteknäcke förekommer i handeln, men inte lika rikligt som rågknäcke. Huvudsakligen som rektangulära eller runda portionsbröd. Brödet är sprödare än vanligt rågknäcke och bryts lättare sönder. Förekommer också som spröda finknäcken (läs mer > Fint knäckebröd).

  • Brödtyp: Hårt flatbröd, knäckebröd. Krispigt.
  • Smak: Knäckebröd är vanligen smakneutralt. Kan ha smak av kryddor och frön.
  • Alternativ vara: Annat knäckebröd, rågknäcke.
  • Försäljning: Förekommer som portionsbröd, dock begränsat med valalternativ. Även glutenfritt. Spelt- och durumknäcke finner man säkrast i hälsokostbutiker.
  • Jämförpris: Vanligt rektangulärt "frukostbröd" är lite dyrare än vanligt rågknäcke, cirka 40 kr/kg, vilket är lågt i jämförelse med annat bröd. Runda, smaksatta portionsbröd är dyrare, 70-100 kr/kg, vilket är ett högt pris relativt annat bröd och mycket högt för att vara tillbehör till mat. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaring: Torrt. Mycket lång hållbarhet.

Näring, hälsa: Veteknäcke är som annat knäckebröd mycket näringsrikt. Till skillnad från rågknäckebröd innehåller brödet mindre mängd fibrer och högre andel fett när matolja och fröer ingår (t.ex. 36% i recept > Veteknäcke på surdeg med fröer och örter). Alltså inte lika nyttigt som rågknäcke.

 

 Näring veteknäcke

Kcal/100g

Protein

Fett

Kolhydrat

Fibrer

Salt

Vatten

 Variation

390-410

10-12%

7-10%

65-69%

5-6%

0-1%

5-7%

 Normtal veteknäcke

400

     11%

     8%

      67%

   6%

   1%

   6%

 Normtal rågknäcke

350

     10%

     3%

     60%

20%

   1%

   4%

Källa: Kunskapskokboken 2019

Ingredienser: Veteknäcke består av vetemjöl, rapsolja, vallmofrö, jäst, socker, salt. Andra smaksättare kan förekomma som till exempel kanel.

Baka: Veteknäcke bakas som annat hårt bröd. Läs mer > Så bakas hårt bröd.


SÅ ANVÄNDS VETEKNÄCKE

Vetebröd används som smörgåsbröd och anses särskilt lämpligt som frukostbröd.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10