Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 529

Kcal / portion: 198

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2976 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 36%
Kolhydrater: 36%
Fibrer: 9%
Ingredienser
Vetemjöl 3.0 dl 21%
Surdeg fullkornsvete 150.0 gram 9%
Vatten 2.0 dl 0%
Rapsolja 1.0 dl 25%
Solroskärnor 1.5 dl 16%
Sesamfrön 1.5 dl 18%
Linfrön krossade 1.0 dl 10%
Bladkryddor finhackad 3.0 dl 1%
Salt 1.0 tsk 0%
Bakplåtspapper Äts ej
Vattenreduktion bröd -3.7 dl -0%
Kockskolan:
Om hårt matbröd > Äts ej
Så bakas hårt bröd > Äts ej
Om veteknäcke > Äts ej
Om finknäcke > Äts ej
Så bakas finknäcke > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
För utförligare beskrivning, se recept Knäckebröd grundrecept. Läs mer > Så bakas hårt bröd.
- Sätt ugnen på 150°C.
- Koka upp vattnet och slå det över örterna och mixa helt slätt. Låt svalna något och rör sedan ner surdegen.
- Deg: Blanda samman alla torra ingredienser i en degskål. Tillsätt de första ingredienserna och arbeta ihop degen.
- Kavla: Stryk ut degen tunt på bakplåtspapper. Om du vill portionera knäckebrödet direkt genom att gör spår med hjälp av en spatel eller kniv, så blir det enklare att dela dem efter gräddning., eller gör ett stort brytknäcke.
- Grädda i cirka en timme.
- Tag ut och låt svalna.
Kockens kommentar
Brödet passar utmärkt till sillrätter, till exempel gubbröra. Se recept via länk nedan. Till sin karaktär med hög andel fröer är detta bröd mer av karaktären fröknäcke än knäckebröd. Läs mer > Om finknäcke.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 5%, och cirka 3,7 dl (2,4 cl/kaka) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att surdegsgrunden och mjöl också innehåller vatten. Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Hårt bröd
Liknande recept som Veteknäcke på surdeg med fröer och örter
-
Knäckebröd grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågknäcke av grovt rågmjöl, fänkålskryddad
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Grovknäcke av rågmjöl och rågsikt, kumminkryddad
Tid: 2 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågknäcke av råg och vete från Dalarna, kumminkryddad
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Rågknäcke på fördeg av råg och vete, kumminkryddad
Tid: 45 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Rågknäcke av råg, vete och dinkel, sesamkryddad
Tid: 45 min (+ 6 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Rågknäcke av fint råg- och dinkelmjöl, med fänkål och dill
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Kryddigt knäckebröd av vete och råg
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Snabb rågknäcke av råg och rågsikt utan jäst, fänkålskryddad
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Glutenfritt knäckebröd med apelsin och kummin
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan