Dominikanska karamelliserade bananer

Foto: Film: Hazlo con Sue, caramelized plantains

Dominikanska karamelliserade bananer

Lägg till ingredienser

Portioner: 2

Kokbanan

3.0 

styck

Strösocker

2.0 

msk

Matolja

2.0 

msk

Kryddnejlika

1.5 

styck

Kanelstång 10 cm

2.0 

styck

Vatten

3.0 

dl

Farinsocker

4.0 

msk

Strösocker

4.0 

msk

Salt

0.5 

tsk

 

Tillval:

 

Vaniljglass

2.0 

kulor

 

Kockskolan:

 

Om bananer >

 

 

Karamellisering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 164

Kcal / portion: 851

GBR (GI) / port: 33

Recept: 1702 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 4%

Kolhydrater: 31%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 520 gram)

Ingredienser

Visa:

Kokbanan 3.0 styck 27%

Strösocker 2.0 msk 7%

Matolja 2.0 msk 14%

Kryddnejlika 1.5 styck 0%

Kanelstång 10 cm 2.0 styck 3%

Vatten 3.0 dl 0%

Farinsocker 4.0 msk 10%

Strösocker 4.0 msk 13%

Salt 0.5 tsk 0%

 

Tillval:

Vaniljglass 2.0 kulor 10%

 

Kockskolan:

Om bananer > Äts ej

Karamellisering > Äts ej

Tillagning (45 min )

Se film, klicka på "Hazlo con Sue" under bilden ovan.

  1. Bananen kan vara kokbanan eller dessertbanan som då bör vara lite omogen. Skala banan och skär dem i 2-3 bitar.
  2. Karamellisera: Hetta upp matolja i stekpanna och tillsätt socker. Rör om och låt sockret bli lite gyllengult, lätt brunt men inte svartbrunt vilket ger bitter smak.
  3. Lägg i bananbitarna. Vänd bitarna flera gånger så att karamellsockret fäster runt om.
  4. Tillsätt vatten, salt, farin- och strösocker. Rör om så att sockret löses upp i stekspadet. Smaka av. Koka på hög värme så att vattnet kokar bort och tills bananerna är vackert bruna av karamelliserat socker.
  5. Servera: Bananerna kan serveras som sött tillbehör till maträtt eller serveras som dessert till exempel tillsammans med vaniljglass.

Kockens kommentar

Karamellisering är namn på de kemiska reaktioner som sker vid uppvärmning av socker. Sockret brunfärgas och 100-tals härliga aromämnen utvecklas till exempel diacetyl som ger smörkolaton. För att få igång reaktionerna måste fruktos (fruktsocker) som bland annat finns i honung, hettas upp över 110°C och sackaros (vanligt socker) över 165°C. Läs mer > Karamellisering.

Bananer: Det finns två typer av banan, så kallad kokbanan och dessertbanan. Den sistnämnda är de vanliga bananer som förekommer i butik och som ofta äts rå. Kokbananer förekommer lokalt i tropiska områden och tillagas i allmänhet på liknade sätt som potatis. Dessertbananer är mycket sötare än kokbananer som är mer stärkelserika. Används dessertbanan minskas mängden socker i receptet. Läs mer > Om bananer.

Alternativ

Friterad banan med glass och jappsås

Friterade bananchips

Grillad chokladbanan

Kokospanerad friterad banan

Bananpannkaka

Fler recept inom Varm frukt och kräm

Liknande recept som Dominikanska karamelliserade bananer