Lägg till ingredienser

Sats: 1

Kokbanan omogen

1.0 

kilo

Råsocker

1.5 

dl

Vatten

1.5 

dl

Frityrolja till fritering

 

 

 

Alternativ:

 

Gurkmeja mald

 

 

 

Kockskolan:

 

Om bananer >

 

 

Så friterar man >

 

 

Färdiga bananchips

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 173

Kcal / portion: 1076

GBR (GI) / port: 86

Recept: 1076 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 0%

Kolhydrater: 42%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 620 gram)

Ingredienser

Visa:

Kokbanan omogen 1.0 kilo 57%

Råsocker 1.5 dl 43%

Vatten 1.5 dl Äts ej

Frityrolja till fritering Äts ej

 

Alternativ:

Gurkmeja mald 0%

 

Kockskolan:

Om bananer > Äts ej

Så friterar man > Äts ej

Färdiga bananchips Äts ej

Tillagning (1 tim )

Se film, klicka på "Kusina Espesyal" under bilden ovan.

  1. Bananchips tillreds bäst av omogen frukt och vanligtvis av kokbanan men dessertbanan kan också användas. Omogen banan kan lätt skivas tunt. Smaken utvecklas i värmen.
  2. Förbered: Lös upp sockret i varmt vatten. Tillval: I Indien brukar man smaksätta med gurkmeja. Skala bananerna. Förvara skald banan i kallt vatten inför tillagning så att de inte mörknar. Skiva dem tunt på längden eller tvären.
  3. Hetta upp olja i stor stekpanna eller stekkastrull.
  4. Fritera bananskivorna i omgångar tills de fått gyllengul färg. Inte för många samtidigt och rör om så att de inte kletar samman med varandra. Ta ur med hålslev och låt kallna på plåt.
  5. Stek bananskalen en gång till i omgångar i olja på hög värme med några matskedar sockervatten tillsatt. Fortsätt steka tills chipsen fått lite brun färg och vattnet kokat bort. Låt rinna av och kallna på plåt. Torka gärna av överflödigt fett med hushållspapper.
  6. Förvara chipsen torrt i burk eller plastpåse. 

Kockens kommentar

Vanligtvis friteras bananchips endast en gång, men dubbelpanerade blir krispigare. Det finns färdiga bananchips att köpa i butik, Läs mer Färdiga bananchips.

Bananer: Det finns två typer av banan, så kallad kokbanan och dessertbanan. Den sistnämnda är de vanliga bananer som förekommer i butik och som ofta äts rå. Kokbananer förekommer lokalt i tropiska områden och tillagas i allmänhet på liknade sätt som potatis. Dessertbananer är mycket sötare än kokbananer som är mer stärkelserika. Används dessertbanan minskas mängden socker i receptet. Läs mer > Om bananer.

Passar till

Dominikanska karamelliserade bananer

Kokospanerad friterad banan

Fler recept inom Snacks

Liknande recept som Friterade bananchips