Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 98

Kcal / portion: 399

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1595 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 3%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Sötpotatis 1.0 st stor 19%
Paprika färsk 0.5 styck 1%
Rotselleri riven 2.0 dl 2%
Broccoli färsk 1.0 stjälk 1%
Vitlök torkad 3.0 klyftor 2%
Olivolja 1.0 msk 7%
Sambal oelekpasta } 2.0 tsk 0%
Mineralsalt 1.0 tsk 0%
Vitpeppar nymald 1.0 krm 0%
Dragon torkad 2.0 tsk 0%
Chilifrukt röd hackad 2.0 tsk 1%
Apelsin hel 0.5 styck 2%
Laxfilé 300.0 gram 34%
Räkor skalade 200.0 gram 13%
Babyspenat 2.0 dl 0%
Tillbehör:
Apelsin hel 1.0 styck 5%
Kvarg 1% fett 2.5 dl 11%
Ingefära färsk 1.0 cm 1%
Citronmeliss torkad 1.0 krm 0%
Tillagning (45 min )
- Skala, grovtärna och koka sötpotatis. Koka den i cirka 15 minuter tills mjuk men ej mosig. Ta ur och låt kallna. Tärna.
- Tillbehör: Lägg kesella i en bunke. Riv ner apelsinskal och pressa i saften. Skala och finriv ingefära i bunken. Tillsätt citronmeliss. Blanda väl. Ställ in i kylen.
- Kärna ur och hacka paprika. Skala och riv rotselleri. Bryt broccoli i mindre buketter. Skala och pressa vitlök.
- Hetta upp olja i panna på medelvärme. Fräs grönsaker och rotfrukter inklusive sötpotatisen i cirka 5 minuter. Rör om. Krydda med sambal oelek, salt, peppar, dragon och chili. Riv apelsinskal över och pressa ner saften. Ställ åt sidan.
- Lax: Ta bort skinn och ben från laxen. Tärna. Hetta upp olja i en panna på medelvärme. Bryn laxen i cirka 5 minuter. Rör om försiktigt.
- Skala räkor och lägg i grönsakspannan. Lägg över laxen och tillsätt spenaten. Värm alltihop hastigt ett par minuter. Vänd runt och servera rätten varm med kall apelsinkesella.
Kockens kommentar
Nina Ahlm: Passar lika bra att bjuda gästerna på som att ha i matlådan. Den här rätten innehåller rejält med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Sötpotatis innehåller mycket E-vitamin som är starkt antioxidant. Kostrådgivarens kokbok, förlag: Fitnessbolaget.
Fler recept inom Sallad med fisk/skaldjur
Liknande recept som Laxsallad med räkor och apelsinkesella
-
Sallad Aniara (Rhode Islandsallad)
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Karin Chädström
-
Sallad Nicoise med tonfisk
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Laxsallad med räkor och apelsinkesella
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Nina Ahlm: Kostrådgivarens kokbok
-
Stationshusets räksallad
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Senapspotatissallad med gravad lax
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Matig räksallad
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Tonfisksallad med bacon och färskpotatis
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Bulgursallad med tonfisk och ajvaryoghurt
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Räksallad med mjukkokt ägg och vit balsamdressing
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Regnbågssallad med regnbågslax
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan