Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 111

Kcal / portion: 502

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2008 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 7%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Tonfisk i olja konserv 200.0 gram 19%
Sardellfilé i burk 8.0 styck 3%
Ägg 2.0 styck 6%
Haricots verts färska 400.0 gram 6%
Romansallat baby 1.0 huvud 1%
Cocktailtomater 12.0 styck 2%
Paprika röd 1.0 styck 2%
Gul lök 1.0 st liten 2%
Potatis fast sort 4.0 styck 13%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%
Oliver svarta avrunna 20.0 styck 4%
Tillbehör:
Vinägrett 2.0 dl 41%
Kockskolan:
ā la niįoise > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Skala och koka potatisen tills mjuk, men fortfarande fast. Låt kallna. Klyfta eller skiva.
- Hårdkoka ägg, lägg dem i kallt vatten och skär sedan i klyftor.
- Lägg haricots verte i kokande vatten 2-3 minuter. Skölj dem sedan i iskallt vatten.
- Skala och skiva lök, tomater och paprika. Skär citron i klyftor och ansa salladen. Dela tonfisk och sardeller i mindre bitar (spar oljan från burken).
- Blanda dressing (dressing+tonfiskspad).
- Lägg upp salladsblad på en tallrik och dekorera med övriga ingredienser. Häll över dressingen.
Kockens kommentar
Nicoise = som i Nice. Detta är ett vanligt nutida recept av Sallad Nicoise, som bryter mot det mesta i en dito traditionell. Salladen förekommer i många versioner och det finns ett flertal "vraie" (äkta) recept.
Traditionell Nicoise består av tomater, hårdkokta ägg, ansjovis (= sardeller) och oliver, som dressas med olivolja. Den version som är känd i Nice från slutet av 1800-talet var en kombination av tomater, ansjovis och olivolja, beskriven som "enkel mat för fattiga människor". Ett recept av Henri Heyraud år 1903 inkluderade tomater, ansjovis, kronärtskockor, olivolja, paprikor och svarta oliver, men inte sallat och tonfisk, samt en dressing på olivolja, vinäger, senap och örter. Med tiden tillsattes andra färska råvaror som till exempel sallat och tonfisk. Numera kan rätten innehålla lite vad som helst.
Enligt tradition får inte kokta grönsaker förekomma i rätten. Borgmästaren och kokboksförfattaren Jacques Médecin i sin bok Cuisine Nicoise 1972: "aldrig, aldrig, jag ber er, använda kokta grönsaker som bönor och potatis i salad nicoise". Hans version av salladen som var "en produkt från solen", består övervägande av tomater som bör saltas tre gånger och fuktas med olivolja. Hårdkokta ägg och antingen ansjovis eller konserverad tonfisk men aldrig båda ingår, liksom råa grönsaker som gurka, lila kronärtkockshjärtan, grön paprika, fava bönor, vårlök, svarta oliver, basilika och vitlök, men ingen sallat eller vinäger.
Alternativ
Fler recept inom Sallad med fisk/skaldjur
Liknande recept som Sallad Nicoise med tonfisk
-
Sallad Aniara (Rhode Islandsallad)
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Karin Chädström
-
Sallad Nicoise med tonfisk
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Laxsallad med räkor och apelsinkesella
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Nina Ahlm: Kostrådgivarens kokbok
-
Stationshusets räksallad
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Senapspotatissallad med gravad lax
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Matig räksallad
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Tonfisksallad med bacon och färskpotatis
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Bulgursallad med tonfisk och ajvaryoghurt
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Räksallad med mjukkokt ägg och vit balsamdressing
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Regnbågssallad med regnbågslax
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan