Chimichurri sauce, dressingsås till grillat

Foto: Chef Tips, Chimichurri

Chimichurri sauce, dressingsås till grillat

Lägg till ingredienser

Sats ā 1,5 dl: 1

Persilja finhackad

0.5 

dl

Oregano färsk

2.0 

msk

Vitlök

4.0 

klyftor

Chilifrukt röd

1.0 

styck

Rödvinsvinäger

3.0 

msk

Olivolja extra virgin

1.0 

dl

Salt och peppar

 

 

 

Alternativ kryddning:

 

Chilifrukt grön

 

 

Chiliflingor

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 466

Kcal / portion: 808

GBR (GI) / port: 0

Recept: 808 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 49%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 173 gram)

Ingredienser

Visa:

Persilja finhackad 0.5 dl 0%

Oregano färsk 2.0 msk 0%

Vitlök 4.0 klyftor 4%

Chilifrukt röd 1.0 styck 1%

Rödvinsvinäger 3.0 msk 2%

Olivolja extra virgin 1.0 dl 93%

Salt och peppar 0%

 

Alternativ kryddning:

Chilifrukt grön 0%

Chiliflingor 0%

Tillagning (10 min )

Se film, klicka på "Chef Tips" under bilden.

  1. Skala vitlök. Grovskär persilja, oregano och chilifrukt.
  2. Mosa vitlöken i mortel med salt och peppar. Tillsätt hacket, vinäger och olja. Rör om ordentligt med mortelstaven. Alternativt mixa alla ingredienserna.
  3. Dressingen används främst till smakrikt grillat kött som flankstek, eller till grillad fisk som tonfisk. I Argentina gärna till grillat bringfäste ( se recept via länk nedan > Grilled skirt steak).

Kockens kommentar

Det finns många varianter av chimichurri, men denna tror vi ligger närmast originalet som inte är helt känt.

Historia: Såsen härstammar från Argentina. Det påstås (sannolikt en skröna) att en irländsk militär vid namn Jimmi McCurry uppfann såsen på 1800-talet när han var med sin trupp i landet. Lokalbefolkningen kunde inte uttala hans namn, så då blev det i stället "chimichurri sauce". En annan (skröna) är att den engelske kötthandlaren på besök sagt "give me the curry" vilket gav namnet. Det troliga är dock att såsen namngivits av spanjorer, många från Baskien flyttade till Argentina på 1800-talet, och att namnet har koppling till det baskiska ordet "tximitxurri" med innebörden "en blandning av olika saker".

Passar till

Grilled skirt steak

Fler recept inom Oljesås, majonnässåser

Liknande recept som Chimichurri sauce, dressingsås till grillat