Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 466

Kcal / portion: 808

GBR (GI) / port: 0
Recept: 808 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 49%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Persilja finhackad 0.5 dl 0%
Oregano färsk 2.0 msk 0%
Vitlök 4.0 klyftor 4%
Chilifrukt röd 1.0 styck 1%
Rödvinsvinäger 3.0 msk 2%
Olivolja extra virgin 1.0 dl 93%
Alternativ kryddning:
Chiliflingor 0%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (10 min )
Se film, klicka på "Chef Tips" under bilden.
- Skala vitlök. Grovskär persilja, oregano och chilifrukt.
- Mosa vitlöken i mortel med salt och peppar. Tillsätt hacket, vinäger och olja. Rör om ordentligt med mortelstaven. Alternativt mixa alla ingredienserna.
- Dressingen används främst till smakrikt grillat kött som flankstek, eller till grillad fisk som tonfisk. I Argentina gärna till grillat bringfäste ( se recept via länk nedan > Grilled skirt steak).
Kockens kommentar
Det finns många varianter av chimichurri, men denna tror vi ligger närmast originalet som inte är helt känt.Historia: Såsen härstammar från Argentina. Det påstås (sannolikt en skröna) att en irländsk militär vid namn Jimmi McCurry uppfann såsen på 1800-talet när han var med sin trupp i landet. Lokalbefolkningen kunde inte uttala hans namn, så då blev det i stället "chimichurri sauce". En annan (skröna) är att den engelske kötthandlaren på besök sagt "give me the curry" vilket gav namnet. Det troliga är dock att såsen namngivits av spanjorer, många från Baskien flyttade till Argentina på 1800-talet, och att namnet har koppling till det baskiska ordet "tximitxurri" med innebörden "en blandning av olika saker".
Passar till
Fler recept inom Oljesås, majonnässåser
Liknande recept som Chimichurri sauce, dressingsås till grillat
-
Majonnäs handslagen
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Majonnäs i mixer
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Aīoli, klassisk provensalsk vitlöksmajonnäs
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Rhode Islandsås, klassisk svensk sås
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Karin Chädström
-
Remouladsås, Sauce Rémoulade
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Sauce Tartare (tartarsås), remouladliknade sås med hårdkokta äggulor
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Mayonnaise aux Fines Herbes, Örtagårdssås
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk rödbetsmajonnäs
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Portugisisk mjölkmajonnäs utan ägg
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Misomajonnäs
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan