Grillad calamari, bläckfisk på grekiskt vis

Foto: Film: Nikki´s Modern Mediterranean, calamari

Grillad calamari, bläckfisk på grekiskt vis

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Calamari rensad

1000.0 

gram

Olivolja

0.5 

dl

Salt

1.0 

tsk

Svartpeppar

0.5 

tsk

Paprikapulver

1.0 

tsk

 

Dressing:

 

Olivolja

2.0 

dl

Citronjuice

0.7 

dl

Havssalt

1.0 

tsk

Svartpeppar

1.0 

tsk

Oregano torkad

1.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Citron

2.0 

styck

Baguette mini

4.0 

styck

Grönt till garnering

 

 

 

Kockskolan:

 

Om bläckfiskar >

 

 

Bläckfiskars anatomi >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 236

Kcal / portion: 824

GBR (GI) / port: 6

Recept: 3296 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 16%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 349 gram)

Ingredienser

Visa:

Calamari rensad 1000.0 gram 18%

Olivolja 0.5 dl 11%

Salt 1.0 tsk 0%

Svartpeppar 0.5 tsk 0%

Paprikapulver 1.0 tsk 0%

 

Dressing:

Olivolja 2.0 dl 46%

Citronjuice 0.7 dl 1%

Havssalt 1.0 tsk 0%

Svartpeppar 1.0 tsk 0%

Oregano torkad 1.0 msk 0%

 

Tillbehör:

Citron 2.0 styck 3%

Baguette mini 4.0 styck 21%

Grönt till garnering 0%

 

Kockskolan:

Om bläckfiskar > Äts ej

Bläckfiskars anatomi > Äts ej

Tillagning (30 min + 1 tim )

Se film, klicka på "Nikki" under bilden ovan. I filmen används både bläckfiskens armar och mantel (läs mer > Bläckfiskars anatomi).

  1. Marinera: Lägg bläckfisken i en bunke. Vispa ihop salt, peppar, paprikapulver och olja i en skål. Häll det över fisken och vänd runt ordentligt så att alla delar är helt insmetade. Ställ in i kylen i en timme, gärna över natt.
  2. Ladolemonosås, dressing (grek. "olja-och-citron"): Vispa samman ingredienserna.
  3. Starta grillen i god tid.
  4. Grilla: Ta ut fisken ur kylen en halvtimme innan grillning. Stek fisken ett par minuter på var sida (i filmen 4 per sida, se kommentar).
  5. Servera: Ta av från grillen och skär 2-centimeters breda ringar. Pensla med dressingen och servera med halverade citroner ett gott bröd till. Garnera gärna med lite bladgrönt.

Kockens kommentar

Det råder olika uppfattningar om hur länge en calamari skall stekas. Uppfattningarna går från 1 till 4 minuter per sida. Lång stekning ger segt kött. Man får prova sig fram till vad som passar den egna smaken.

Calamari är liksom engelskans "squid" inte ett artnamn utan ett allmänt klassiskt namn för ätbara bläckfiskar inom Ordning Teuthida. Hit räknas inte octopus som tillhör en annan Ordning. Läs mer > Klicka på ingrediens calamari.

Fler recept inom Bläckfisk

Liknande recept som Grillad calamari, bläckfisk på grekiskt vis