Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 236

Kcal / portion: 824

GBR (GI) / port: 6
Recept: 3296 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 16%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Calamari rensad 1000.0 gram 18%
Olivolja 0.5 dl 11%
Salt 1.0 tsk 0%
Svartpeppar 0.5 tsk 0%
Paprikapulver 1.0 tsk 0%
Dressing:
Olivolja 2.0 dl 46%
Citronjuice 0.7 dl 1%
Havssalt 1.0 tsk 0%
Svartpeppar 1.0 tsk 0%
Oregano torkad 1.0 msk 0%
Tillbehör:
Citron 2.0 styck 3%
Baguette mini 4.0 styck 21%
Kockskolan:
Om bläckfiskar > Äts ej
Bläckfiskars anatomi > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 1 tim )
Se film, klicka på "Nikki" under bilden ovan. I filmen används både bläckfiskens armar och mantel (läs mer > Bläckfiskars anatomi).- Marinera: Lägg bläckfisken i en bunke. Vispa ihop salt, peppar, paprikapulver och olja i en skål. Häll det över fisken och vänd runt ordentligt så att alla delar är helt insmetade. Ställ in i kylen i en timme, gärna över natt.
- Ladolemonosås, dressing (grek. "olja-och-citron"): Vispa samman ingredienserna.
- Starta grillen i god tid.
- Grilla: Ta ut fisken ur kylen en halvtimme innan grillning. Stek fisken ett par minuter på var sida (i filmen 4 per sida, se kommentar).
- Servera: Ta av från grillen och skär 2-centimeters breda ringar. Pensla med dressingen och servera med halverade citroner ett gott bröd till. Garnera gärna med lite bladgrönt.
Kockens kommentar
Det råder olika uppfattningar om hur länge en calamari skall stekas. Uppfattningarna går från 1 till 4 minuter per sida. Lång stekning ger segt kött. Man får prova sig fram till vad som passar den egna smaken.Calamari är liksom engelskans "squid" inte ett artnamn utan ett allmänt klassiskt namn för ätbara bläckfiskar inom Ordning Teuthida. Hit räknas inte octopus som tillhör en annan Ordning. Läs mer > Klicka på ingrediens calamari.
Fler recept inom Bläckfisk
Liknande recept som Grillad calamari, bläckfisk på grekiskt vis
-
Friterad calamari, bläckfiskringar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad calamari, bläckfisk på grekiskt vis
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade spanska octopusarmar
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Octapus carpaccio (lätt måltid)
Tid: 1 tim 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Adobong Pusit, filippinsk wokad bläckfisk
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Takoyaki, japanska bläckfiskbollar
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan