Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 164

Kcal / portion: 399

GBR (GI) / port: 9
Recept: 1598 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 15%
Fett: 4%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Octopus armar 1000.0 gram 36%
Gul lök 0.5 styck Äts ej
Svartpeppar hel Äts ej
Lagerblad Äts ej
Tillbehör:
Basilika färsk 1.0 kruka 0%
Vitlök 1.0 klyfta 1%
Citron juicen av 1.0 styck 1%
Olivolja extra virgin 2.0 msk 14%
Salt 0%
Cherrytomater 16.0 styck 4%
Baguette mini 4.0 styck 44%
Mortel > Äts ej
Kockskolan:
Om bläckfiskar > Äts ej
Bläckfiskars anatomi > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min + 12 tim )
Se film, klicka på "Hacia Mama" ovan under bilden.- Dag 1: Koka upp vatten med lök, svartpepparkorn och lagerblad.
- Spansk doppning (se kommentar): Doppa ner bläckfiskarmarna i vattnet tre gånger. Stoppa sedan ner hela fisken som skall vara täckt med vatten. Låt sjuda under lock på svag värme i cirka 45 minuter, tills mör. Känn efter med knivspets. Ta ut och låt svalna.
- Plastflaska: För att få fina runda skivor behövs en 2-literns plastflaska. Skär/klipp av den övre avrundade övre delen så att en rak cylinder återstår.
- Forma (se filmen): Stoppa ner 2-3 fiskarmar i plastflaskan, helst så att sugkopparna är vända mot utsidan. Pressa hårt samman med hjälp av en mortelstöt eller dylikt. Häll bort utsipprande vätska. Klipp flaskkanten ovanför fisken i 5-6 stavar. Vik in kanterna mot mitten och tryck till. Plasta in flaskan dubbelt med plastfilm. Lägg in paketet i kylskåpet i minst 12 timmar.
- Dag 2: Förbered tillbehör. Halvera tomater. Lägg i bunke. Pressa citron över, salta lätt och ringla över lite olivolja. Låt stå.
- Enkel pesto: Skiva basilika, lägg i mortel. Skala och mosa vitlök och lägg i morteln. Mosa allt ordentligt med staven. Smaksätt med citron och salt. Tillsätt olivolja lite i taget tills lagom. Låt stå.
- Carpaccio: Ta ut fisken ur kylen och avlägsna plastflaskan. Skiva med mycket vass kniv ½-cm tjocka skivor.
- Servera: Lägg upp på serveringsfat. Lägg på pesto och tomater. Tillsätt gärna lite extra citronjuice och olivolja. Servera ett gott bröd till.
Kockens kommentar
Bruket att doppa bläckfiskens armar tre gånger i hett vatten härstammar från Galicien i nordvästra Spanien. Enligt McClanes Encyclopedia of Fish Cookery gör doppning att proteinerna bryts ner långsamt i stället för att dra ihop sig snabbt. Därmed blir köttet mörare.Octopus är en vanligt förekommande bläckfisk. I Nordsjön ner till Afrikas Nordkust och i Medelhavet finns Vanlig octopus (Octopus vulgaris) som kan bli 1,5 meter lång och väga upp till 10 kilo. Läs mer, klicka på ingrediensen.
Alternativt tillbehör
Fler recept inom Bläckfisk
Liknande recept som Octapus carpaccio (lätt måltid)
-
Friterad calamari, bläckfiskringar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad calamari, bläckfisk på grekiskt vis
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade spanska octopusarmar
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Octapus carpaccio (lätt måltid)
Tid: 1 tim 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Adobong Pusit, filippinsk wokad bläckfisk
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Takoyaki, japanska bläckfiskbollar
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan