Octapus carpaccio (lätt måltid)

Foto: Film: Como Lo Hacia Mama, carpaccio pulpo

Octapus carpaccio (lätt måltid)

Lägg till ingredienser

Portioner (à 10 skivor): 4

Octopus armar

1000.0 

gram

Gul lök

0.5 

styck

Svartpeppar hel

 

 

Lagerblad

 

 

Plastflaska 2-liter

 

 

 

Tillbehör:

 

Basilika färsk

1.0 

kruka

Vitlök

1.0 

klyfta

Citron juicen av

1.0 

styck

Olivolja extra virgin

2.0 

msk

Salt

 

 

Cherrytomater

16.0 

styck

Baguette mini

4.0 

styck

Mortel >

 

 

 

Kockskolan:

 

Om bläckfiskar >

 

 

Bläckfiskars anatomi >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 164

Kcal / portion: 399

GBR (GI) / port: 9

Recept: 1598 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 15%

Fett: 4%

Kolhydrater: 16%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 244 gram)

Ingredienser

Visa:

Octopus armar 1000.0 gram 36%

Gul lök 0.5 styck Äts ej

Svartpeppar hel Äts ej

Lagerblad Äts ej

Plastflaska 2-liter %

 

Tillbehör:

Basilika färsk 1.0 kruka 0%

Vitlök 1.0 klyfta 1%

Citron juicen av 1.0 styck 1%

Olivolja extra virgin 2.0 msk 14%

Salt 0%

Cherrytomater 16.0 styck 4%

Baguette mini 4.0 styck 44%

Mortel > Äts ej

 

Kockskolan:

Om bläckfiskar > Äts ej

Bläckfiskars anatomi > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min + 12 tim )

Se film, klicka på "Hacia Mama" ovan under bilden.


  1. Dag 1: Koka upp vatten med lök, svartpeppar­korn och lagerblad.
  2. Spansk doppning (se kommentar): Doppa ner bläckfiskarmarna i vattnet tre gånger. Stoppa sedan ner hela fisken som skall vara täckt med vatten. Låt sjuda under lock på svag värme i cirka 45 minuter, tills mör. Känn efter med knivspets. Ta ut och låt svalna.
  3. Plastflaska: För att få fina runda skivor behövs en 2-literns plastflaska. Skär/klipp av den övre avrundade övre delen så att en rak cylinder återstår.
  4. Forma (se filmen): Stoppa ner 2-3 fiskarmar i plastflaskan, helst så att sugkopparna är vända mot utsidan. Pressa hårt samman med hjälp av en mortelstöt eller dylikt. Häll bort utsipprande vätska. Klipp flaskkanten ovanför fisken i 5-6 stavar. Vik in kanterna mot mitten och tryck till. Plasta in flaskan dubbelt med plastfilm. Lägg in paketet i kylskåpet i minst 12 timmar.
  5. Dag 2: Förbered tillbehör. Halvera tomater. Lägg i bunke. Pressa citron över, salta lätt och ringla över lite olivolja. Låt stå. 
  6. Enkel pesto: Skiva basilika, lägg i mortel. Skala och mosa vitlök och lägg i morteln. Mosa allt ordentligt med staven. Smaksätt med citron och salt. Tillsätt olivolja lite i taget tills lagom. Låt stå.
  7. Carpaccio: Ta ut fisken ur kylen och avlägsna plastflaskan. Skiva med mycket vass kniv ½-cm tjocka skivor.
  8. Servera: Lägg upp på serveringsfat. Lägg på pesto och tomater. Tillsätt gärna lite extra citronjuice och olivolja. Servera ett gott bröd till.

Kockens kommentar

Bruket att doppa bläckfiskens armar tre gånger i hett vatten härstammar från Galicien i nordvästra Spanien. Enligt McClanes Encyclopedia of Fish Cookery gör doppning att proteinerna bryts ner långsamt i stället för att dra ihop sig snabbt. Därmed blir köttet mörare.

Octopus är en vanligt förekommande bläckfisk. I Nordsjön ner till Afrikas Nordkust och i Medelhavet finns Vanlig octopus (Octopus vulgaris) som kan bli 1,5 meter lång och väga upp till 10 kilo. Läs mer, klicka på ingrediensen. 

Alternativt tillbehör

Pesto Genovese

Fler recept inom Bläckfisk

Liknande recept som Octapus carpaccio (lätt måltid)