Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 190

Kcal / portion: 889

GBR (GI) / port: 7
Recept: 3556 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 18%
Fett: 9%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Octopus armar 2.0 kilo 32%
Tillbehör:
Potatis 1.0 kilo 19%
Olivolja 1.0 msk 3%
Grillkrydda 1.0 msk 0%
Persilja finhackad 3.0 msk 0%
Tillvalsalternativ:
Ingefära färskriven 2.0 msk Äts ej
Timjan färskhackad 2.0 msk Äts ej
Chorizo kryddblandning 1.0 msk Äts ej
Chorizokorv klassisk 50.0 gram Äts ej
Vinägrett:
Citronjuice (färsk) 0.6 dl 1%
Olivolja extra virgin 1.5 dl 32%
Schalottenlök finhackad 0.5 dl 1%
Honung 2.0 tsk 1%
Zestskal från citron 2.0 tsk %
Kapris 1.5 msk 0%
Kockskolan:
Om bläckfiskar > Äts ej
Så rensas bläckfisk > Äts ej
Om sousvide > Äts ej
Bläckfiskars anatomi > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
Se film, klicka på "Bruno" under bilden. I filmen används hel octopus som rensas. Läs mer > Så rensas bläckfisk). I filmen kokas också fisken "sousvide" men inte i detta recept. Se kommentar.- Spansk doppning (se kommentar): Häll rikligt med vatten i kastrull och låt koka upp. Doppa ner bläckfiskarmarna i vattnet tre gånger. Stoppa sedan ner hela fisken som skall vara täckt med vatten.
- Koka fisken tills mör, det tar 1 timme eller mer (2 timmar enligt Bruno Albouze). Testa med vass kniv. Bläkfisken kan nu ätas kokt som den är eller grillas för extra smak.
- Starta grillen i god tid.
- Potatis: Förkoka potatisen, men inte riktigt klart. Den skall vara fast. Halvera potatisen och lägg i bunke. Tillsätt lite olja finhackad persilja och grillkrydda eller krydda på eget vis. I filmen används chorizopulver (sällsynt i svenska butiker) och dessutom ingefära samt tärnad chorizokorv. Stek potatisen i panna eller på grillen innan servering.
- Vinägrett: Finhacka lök och kapris, finriv citronskal. Vispa samman olja med citronjuice och lite honung eller annan sötma. Tillsätt lök, kapris och citronskal. Rör om.
- Grilla: Skär armarna i bitar. Grilla dem ett par minuter på var sida. Ta ur och pensla med orörd vinägrett. Servera med potatisen. Garnera gärna med något grönt.
Kockens kommentar
Bruket att doppa bläckfiskens armar tre gånger i hett vatten härstammar från Galicien i norra Spanien. Enligt McClanes Encyclopedia of Fish Cookery gör doppning att proteinerna bryts ner långsamt i stället för att dra ihop sig snabbt. Därmed blir köttet mörare. Ett annat sätt att möra bläckfisken är att lägga den i frysen över natt enligt kocken Joel Guillet. Yrkesfiskare i Italien mjukar ibland upp fisken i en tumlare, medan deras kollegor i Grekland brukar slå bläckfisken mot en sten. En köttklubba kan också fungera.Sousvide (fr. sous vide = "i tomrum") är en vakkumkokningsmetod för att bevara smak och saftighet på kött och annat som kokas. Läs mer > Om sousvide.
Octopus är en vanligt förekommande bläckfisk. I Nordsjön ner till Afrikas Nordkust och i Medelhavet finns Vanlig octopus (Octopus vulgaris) som kan bli 1,5 meter lång och väga upp till 10 kilo. Läs mer, klicka på ingrediensen.
Fler recept inom Bläckfisk
Liknande recept som Grillade spanska octopusarmar
-
Friterad calamari, bläckfiskringar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad calamari, bläckfisk på grekiskt vis
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade spanska octopusarmar
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Octapus carpaccio (lätt måltid)
Tid: 1 tim 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Adobong Pusit, filippinsk wokad bläckfisk
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Takoyaki, japanska bläckfiskbollar
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan