
Fotograf/bild: Almandine, Wikipedia
Bläckfiskars anatomi
(Bläckfiskens anatomi: 1. arm 2. huvud 3. mantel (bål) 4. fenor 5. näbb, mun 6. sifon 7. tentakel, Så rensas bläckfisk)
Anatomy of squid: 1. arm 2. head 3. mantle (torso) 4. fin 5. beak, mouth 6. siphon 7. tentacle
Anatomie de calmar: 1. bras 2. tete 3. manteau (torso) 4. nageoires 5. bec, bouche 6. sipon 7. tentacule
Anatomia del calamaro: 1. braccio 2. testa 3. mantello (busto) 4. pinna 5. becco, bocca 6. sifone 7. tentacolo
Anatomie des Tintenfische: 1. Arm 2. Kopf 3. Mantel (Rumpf) 4. Flosse 5. Schnabel, Maul 6. Siphon 7. Tentakel
Anatomía del calamar: 1. brazo 2. cabeza 3. manto (torso) 4. aleta 5. pico, boca 6. sifón 7. tentáculo
Bläckfiskar delas in i två underklasser. Dels Fyrgälade bläckfiskar som har ett yttre skal liknade en vinbergssnäcka (vilka det dock endast finns 6 arter av), dels Tvågälade med cirka 800 arter innefattande de ur matsynpunkt intressanta och som beskrivs nedan.
ANATOMI TVÅGÄLADE BLÄCKFISKAR
Kroppen består av tre delar - bål med fenor längst bak, huvud i mitten och 8 eller 10 armar längst fram.
- Armar: Bläckfiskens armar är försedda med sugskålar avsedda att hålla fast byten.
- Huvudet: Bläckfiskar har stora och väl utvecklade ögon med god syn. Den har tre hjärtan, en för att pumpa blod genom kroppen och två gälhjärtan i bålen för att pumpa vatten från gälarna ut i sifonen.
- Bål och mantel: I bålen finns olika inre organ. På bålen finns en muskulös mantel med två springor till två gälar och en mantelhåla. Vattnet i hålutrymmet kan pressas samman och tryckas ut genom ett rör till sifonen.
- Fenorna används till styrning genom vattnet. Bläckfiskar är mycket skickliga simmare.
- Sifon: Vattentrycket från mantelhålan trycks ut med varierande kraft, vilket gör att bläckfisken förflyttar sig långsamt eller mycket snabbt (bakåt). Via fontänen kan djuret spruta ut "bläck" som skydd mot angrepp.
- Munnen består av två hornartade käkar och i svalghålan finns en rivtunga (radulan) som används för att riva sönder föda. Motsvarar fåglarnas mun varför den också kallas näbb.
- Tentakler: Längst ut på armarna finns känselspröt med vilka djuret känna sig fram i omgivningen.
- Skinnet innehåller speciella celler som kan skifta färg så att bläckfisken kan smälta in i omgivningen.
SÅ RENSAS BLÄCKFISK
Bläckfisken består av tre delar, varav huvud skärs bort och innanmätet i bålen tas ur och kastas (se film via länk nedan > Så rensas octopus). Sträck ut kroppen på en skärbräda och fortsätt sedan enligt nedan.
- Armarna skärs av från huvudet strax ovanför där de fäster samman. Kläm ut den hårda munnen med fingrarna, den pluppar ut ganska lätt. Först de hårda käkarna sedan hela munhålan.
- Huvud: Skär av huvudet där det ansluter till bålen. Huvudet kastas.
- Bålen: Stick in handen i huvudet och dra bort inälvorna. Vänd ut-och-in på svålen och dra bort rester och hinnor på in- och utsida. Rensad och sköljd bål visas på lilla bilden ovan.
- Skölj noga i kallt vatten. Se till att få bort smuts i sugkopparna. Köttet skall vara rent och kritvitt. Torka delarna torra.
Läs mer
Recept med Bläckfiskars anatomi
Det finns 5 recept med Bläckfiskars anatomi
-
Octapus carpaccio (lätt måltid)
Tid: 1 tim 30 min (+ 12 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Adobong Pusit, filippinsk wokad bläckfisk
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade spanska octopusarmar
Tid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad calamari, bläckfisk på grekiskt vis
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterad calamari, bläckfiskringar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan