Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 213

Kcal / portion: 254

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2535 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 13%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Calamari rensad 500.0 gram 12%
Frityrolja (rapsolja) Äts ej
Hålslev > Äts ej
Frityrsmet:
Vetemjöl 2.5 dl 21%
Majsmjöl 1.0 dl 7%
Bakpulver 0.5 tsk 0%
Svartpeppar mald 1.0 tsk 0%
Tillval:
Filmjölk 4.0 dl Äts ej
Salt 2.0 tsk Äts ej
Persilja 1.0 knippe Äts ej
Tomatsås:
Krossade tomater 400.0 gram 4%
Tomatpasta konserv 2.0 msk 1%
Basilika torkad 1.0 tsk 0%
Oregano torkad 0.5 tsk 0%
Chiliflingor 0.5 tsk 0%
Strösocker 1.0 tsk 1%
Salt 1.0 tsk 0%
Matolja 1.5 msk 7%
Vitlök 1.0 klyfta 0%
Majonnässås:
Majonnäs äkta 1.5 dl 40%
Creme fraiche 0.5 dl 6%
Vitlök 1.0 klyfta 0%
Chilisås het 0.5 msk 0%
Chipotle Paste } 1.0 tsk 0%
Citronjuice 1.0 msk 0%
Kockskolan:
Fritös > Äts ej
Så friterar man > Äts ej
Om bläckfiskar > Äts ej
Bläckfiskars anatomi > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
Se film, klicka på "Brian" under bilden ovan. I filmen både armar och mantel, men ettdera går också bra. Läs mer > Bläckfiskars anatomi.- Tina fisken om djupfryst, men behåll den kall. Skär i mindre bitar, ringar.
- Marinera: I filmen marineras fisken i filmjölk eller mjölk med lite salt. Inte nödvändigt. Ställ i kyl i 30 minuter, helst i 2 timmar.
- Tomatdippippsås: Blanda alla ingredienser i en bunke och mixa till jämn smet. Värm upp lite olja i en kastrull. Tillsätt pressad eller riven vitlök. Rör om. Låt steka en kort stund utan att bränna. Tillsätt tomatmixet och låt sjuda på svag värme under omrörning i 20-25 minuter så att smakerna kokar samman och såsen blir lite tjockare. Ta av och låt kallna. Lägg upp i serveringsskål.
- Majonnässås: Häll majonnäs i en bunke. Tillsätt riven/mosad vitlök och övriga ingredienser. Variera smaksättare enligt eget tycke. Mixa till fin sås.
- Frityrsmet: Blanda ingredienserna i en bunke. Gör dubbel sats (se kommentar).
- Panera: Ta ur fisken ur eventuell marinad och låt rinna av lite. Lägg fiskbitarna i mjölbunken och rör om så att smeten fastnar runt om. Lägg över på ett fat. I filmen skakas bitarna i ett såll för att minska mängden smet.
- Värm upp frityrolja i en fritös eller stor gryta till 185°C. Lägg ut hushållspapper på en bricka. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera: Lägg ner bitarna med hålslev i oljan. Inte allt på en gång, en så där 10 bitar i taget. Sära på bitarna och låt fritera i ett par minuter tills lagom gyllenbruna. Ta ur och lägg på brickan med papper för avrinning. Salta lätt. Fritera även persilja om sådan önskas, se separat recept.
- Servera: Lägg upp i serveringsskål. Serveras som snacks med dippsåser.
Kockens kommentar
Den bläckfisk som ibland brukar förekomma i svenska butiker är rensad fryst mantel av typen Europeisk kalmar, vilket brukar benämnas calamari (eng. squid). Läs mer om kal(a)marer, klicka på ingrediensen bläckfisk (läs mer > Om bläckfiskar). Friterad persilja år gott till friterad mat, se recept via länk nedan.Frityrsmet: Den mängd som står i ingredienslistan är den mängd som äts. Dubbla mängden för annars blir det svårt att panera fisken.
Kalorier: Bläckfisk är mager mat men resten är energirikt. Av total energimängd 262 Kcal/portion svarar fisken för 15%, paneringen 27%, tomatsåsen 13% och majonnäsen för 45% (om man äter upp allt).
Passar till
Fler recept inom Bläckfisk
Liknande recept som Friterad calamari, bläckfiskringar
-
Friterad calamari, bläckfiskringar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad calamari, bläckfisk på grekiskt vis
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade spanska octopusarmar
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Octapus carpaccio (lätt måltid)
Tid: 1 tim 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Adobong Pusit, filippinsk wokad bläckfisk
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Takoyaki, japanska bläckfiskbollar
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan