Friterad calamari, bläckfiskringar

Foto: Film: Brian Lagerstrom. calamari

Friterad calamari, bläckfiskringar

Lägg till ingredienser

Portioner: 10

Calamari rensad

500.0 

gram

Frityrolja (rapsolja)

 

 

Hålslev >

 

 

 

Frityrsmet:

 

Vetemjöl

2.5 

dl

Majsmjöl

1.0 

dl

Bakpulver

0.5 

tsk

Svartpeppar mald

1.0 

tsk

 

Tillval:

 

Filmjölk

4.0 

dl

Salt

2.0 

tsk

Persilja

1.0 

knippe

 

Tomatsås:

 

Krossade tomater

400.0 

gram

Tomatpasta konserv

2.0 

msk

Basilika torkad

1.0 

tsk

Oregano torkad

0.5 

tsk

Chiliflingor

0.5 

tsk

Strösocker

1.0 

tsk

Salt

1.0 

tsk

Matolja

1.5 

msk

Vitlök

1.0 

klyfta

 

Majonnässås:

 

Majonnäs äkta

1.5 

dl

Creme fraiche

0.5 

dl

Vitlök

1.0 

klyfta

Chilisås het

0.5 

msk

Chipotle Paste }

1.0 

tsk

Citronjuice

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Fritös >

 

 

Så friterar man >

 

 

Om bläckfiskar >

 

 

Bläckfiskars anatomi >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 213

Kcal / portion: 254

GBR (GI) / port: 1

Recept: 2535 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 13%

Kolhydrater: 15%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 119 gram)

Ingredienser

Visa:

Calamari rensad 500.0 gram 12%

Frityrolja (rapsolja) Äts ej

Hålslev > Äts ej

 

Frityrsmet:

Vetemjöl 2.5 dl 21%

Majsmjöl 1.0 dl 7%

Bakpulver 0.5 tsk 0%

Svartpeppar mald 1.0 tsk 0%

 

Tillval:

Filmjölk 4.0 dl Äts ej

Salt 2.0 tsk Äts ej

Persilja 1.0 knippe Äts ej

 

Tomatsås:

Krossade tomater 400.0 gram 4%

Tomatpasta konserv 2.0 msk 1%

Basilika torkad 1.0 tsk 0%

Oregano torkad 0.5 tsk 0%

Chiliflingor 0.5 tsk 0%

Strösocker 1.0 tsk 1%

Salt 1.0 tsk 0%

Matolja 1.5 msk 7%

Vitlök 1.0 klyfta 0%

 

Majonnässås:

Majonnäs äkta 1.5 dl 40%

Creme fraiche 0.5 dl 6%

Vitlök 1.0 klyfta 0%

Chilisås het 0.5 msk 0%

Chipotle Paste } 1.0 tsk 0%

Citronjuice 1.0 msk 0%

 

Kockskolan:

Fritös > Äts ej

Så friterar man > Äts ej

Om bläckfiskar > Äts ej

Bläckfiskars anatomi > Äts ej

Tillagning (45 min + 1 tim )

Se film, klicka på "Brian" under bilden ovan. I filmen både armar och mantel, men ettdera går också bra. Läs mer > Bläckfiskars anatomi. 

  1. Tina fisken om djupfryst, men behåll den kall. Skär i mindre bitar, ringar.
  2. Marinera: I filmen marineras fisken i filmjölk eller mjölk med lite salt. Inte nödvändigt. Ställ i kyl i 30 minuter, helst i 2 timmar.
  3. Tomatdippippsås: Blanda alla ingredienser i en bunke och mixa till jämn smet. Värm upp lite olja i en kastrull. Tillsätt pressad eller riven vitlök. Rör om. Låt steka en kort stund utan att bränna. Tillsätt tomatmixet och låt sjuda på svag värme under omrörning i 20-25 minuter så att smakerna kokar samman och såsen blir lite tjockare. Ta av och låt kallna. Lägg upp i serveringsskål.
  4. Majonnässås: Häll majonnäs i en bunke. Tillsätt riven/mosad vitlök och övriga ingredienser. Variera smaksättare enligt eget tycke. Mixa till fin sås.
  5. Frityrsmet: Blanda ingredienserna i en bunke. Gör dubbel sats (se kommentar).
  6. Panera: Ta ur fisken ur eventuell marinad och låt rinna av lite. Lägg fiskbitarna i mjölbunken och rör om så att smeten fastnar runt om. Lägg över på ett fat. I filmen skakas bitarna i ett såll för att minska mängden smet.
  7. Värm upp frityrolja i en fritös eller stor gryta till 185°C. Lägg ut hushållspapper på en bricka. Läs mer > Så friterar man.
  8. Fritera: Lägg ner bitarna med hålslev i oljan. Inte allt på en gång, en så där 10 bitar i taget. Sära på bitarna och låt fritera i ett par minuter tills lagom gyllenbruna. Ta ur och lägg på brickan med papper för avrinning. Salta lätt. Fritera även persilja om sådan önskas, se separat recept.
  9. Servera: Lägg upp i serveringsskål. Serveras som snacks med dippsåser.

Kockens kommentar

Den bläckfisk som ibland brukar förekomma i svenska butiker är rensad fryst mantel av typen Europeisk kalmar, vilket brukar benämnas calamari (eng. squid). Läs mer om kal(a)marer, klicka på ingrediensen bläckfisk (läs mer > Om bläckfiskar). Friterad persilja år gott till friterad mat, se recept via länk nedan.

Frityrsmet: Den mängd som står i ingredienslistan är den mängd som äts. Dubbla mängden för annars blir det svårt att panera fisken.

Kalorier: Bläckfisk är mager mat men resten är energirikt. Av total energimängd 262 Kcal/portion svarar fisken för 15%, paneringen 27%, tomatsåsen 13% och majonnäsen för 45% (om man äter upp allt).

Passar till

Friterad persilja

Fler recept inom Bläckfisk

Liknande recept som Friterad calamari, bläckfiskringar