Takoyaki, japanska bläckfiskbollar

Foto: Film: Nino´s Home, Takoyaki

Takoyaki, japanska bläckfiskbollar

Lägg till ingredienser

Antal bollar: 16

Octopus armar

200.0 

gram

 

Tempuramix:

 

Vetemjöl

0.3 

dl

Vatten

0.3 

dl

 

Smet:

 

Vetemjöl

100.0 

gram

eller

1.7 

dl

Ägg

1.0 

styck

Vatten

2.5 

dl

Salt

1.0 

krm

 

Tillvalsalternativ:

 

Rismjöl

 

 

Bakpulver

 

 

Strösocker

 

 

Sojasås

 

 

Kombu dashi }

 

 

 

Tillbehör:

 

Salladslök

6.0 

styck

Ingefära syltad

100.0 

gram

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 115

Kcal / portion: 44

GBR (GI) / port: 1

Recept: 706 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 1%

Kolhydrater: 17%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 38 gram)

Ingredienser

Visa:

Octopus armar 200.0 gram 16%

 

Tempuramix:

Vetemjöl 0.3 dl 9%

Vatten 0.3 dl 0%

 

Smet:

Vetemjöl 100.0 gram 50%

eller 1.7 dl %

Ägg 1.0 styck 9%

Vatten 2.5 dl 0%

Salt 1.0 krm 0%

 

Tillvalsalternativ:

Rismjöl 0%

Bakpulver 0%

Strösocker 0%

Sojasås 0%

Kombu dashi } 0%

 

Tillbehör:

Salladslök 6.0 styck 5%

Ingefära syltad 100.0 gram 11%

Tillagning

Se film, klicka på "Nino" under bilden ovan.

  1. Koka bläckfisk 8-10 minuter. Ta ur, låt svalna och skär i små bitar.
  2. Tillbehör
  3. Tenkasu (tempurakulor): Vispa samman vetemjöl med vatten. Hetta upp frityrolja och droppa ner smet i oljan så att det bildas små degkulor. Ta ur med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

Kockens kommentar

Takoyaki (jap. tako = octopus, yaki = grilla) är vetedegsbollar stora som tomater med fyllning av bläckfisk och annat. Ofta tillagad av rester från en tempuramåltid (läs mer > Om tempura). Rätten skapades 1935 av en gatuförsäljare vid namn Tomekichi Endo, inspirerad av en liknade degrätt (akashiyaki), en liten dumpling gjord på pannkassmet och bläckfisk.

Taoyaki-ki (takoyaki-panna) är en gjutjärnspanna med halvklotsformade hål, som ställs över en gaslåga (se filmen). Gjujärnet ger jämn runtomvärme vilket är viktigt vid tillagningen.


Fler recept inom Bläckfisk

Liknande recept som Takoyaki, japanska bläckfiskbollar