
Fotograf/bild: Film: Brian Lagerstrom. calamari
Kalmarer
(kalmarer, vanligen kallad calamari eller kalamarer)
Latin: Teuthida, Loliginidae
pencil squids = a mollusk with body and long arms
calmar, calamars = un mollusque avec un corps et de longs bras
calamaro, calamari = un mollusco con corpo e braccia lunghe
Kalmare = ein Weichtier (Tintenfisch) mit Körper und langen Armen
calamares = un molusco con cuerpo y brazos largos
Teuthida är biologiskt en ordning bland bläckfiskar i djurstam blötdjur, som omfattatar 28 familjer bland annat Kalmarer. Läs mer > Bläckfiskar.
Kalmarer (Loliginidae) är en familj med 7 släkten omfattande omkring 200 arter. Jämfört med octopus (Octopoda) har de en rakare mantel (bål) och inte lika kraftigt utvecklade armar. Ordningen kallas ibland lite felaktigt för Tioarmade bläckfiskar vilket strikt sett är namnet på överordningen (läs mer > Bläckfiskar). Kalmarer har en cylindrisk kropp med fenor mot stjärten, åtta längre armar och två kortare. Läs mer > Bläckfiskars anatomi.
Förekomst: Kalmarer lever mestadels i tempererade vatten. I Japanska vatten finns till exempel Spear squid (Heterololigo bleekeri), utmed Australiens sydkust Southern reef squid (Sepioteuthis australis). I Nordsjön ner till Nordafrikas norra kust och i Medelhavet finns Veined squid (Loligo forbesii). Där finns också rikligt med arten European squid (Loligo vulgaris), vars förekomst sträcker sig hela vägen ner till Afrikas sydspets. En Europeisk kalmar blir cirka 1 meter lång och väger som mest 1,5 kilo.
Källa: Kunskapskokboken 2021
Huvud och inälvor som tas bort utgör 20-25% av bläckfisken. Armar som långkokas 1 timme eller mer tappar mycket vätska (50-65%). Skivad mantel som grillas hastigt tappar 10-20% vätska.
Begreppet kalmarer är i Sverige och Tyskland namn på familjen Loliginidae. I andra sydeuropeiska länder är calmar, calmaro och calamares ett diffusare begrepp som omfattar bläckfiskar i allmänhet och inte ett specifikt namn på familjen (läs mer > Bläckfiskar). Det är vanligt att det italienska pluralnamnet "calamari" används i andra länder i stället för det inhemska, till exempel i Sverige.
SÅ ANVÄNDS KALMARER (CALAMARI)
Av kalmarer är det oftast den köttiga delen av manteln (bålen) som används, men också armarna kan kokas, pannstekas, grillas eller friteras. Det är ett vitt fast kött som också kan ätas rå till exempel i en sallad, men bör då först bankas med klubba för att mjukas upp. Vanligast är att fritera panerad skivad mantel (bläckfiskringar, se recept > Friterad calamari), eller att grilla mantel och armar (se recept > Grillad calamari). I Asien wokar man kalmarer (se recept > Adobong Pusuit).
- Koktid för calamari: 45-60 minuter.
- Stek- och grilltid: 2 minuter per sida (1-4 minuter/sida, det råder olika uppfattningar).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-11
Läs mer
Recept med Kalmarer
Det finns 8 recept med Kalmarer
-
8 bitars sushi
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gunkan maki - sushibåt/cylindrar
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Adobong Pusit, filippinsk wokad bläckfisk
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad calamari, bläckfisk på grekiskt vis
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pasta pescatora, pasta med havets frukter
Tid: 55 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Paellarisotto med senapsaioli
Tid: 1 tim , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Friterad calamari, bläckfiskringar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
14 bitars sushi
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan