Gunkan maki - sushibåt/cylindrar

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Gunkan maki - sushibåt/cylindrar

Lägg till ingredienser

Antal cylindrar: 16

Sushiris kokt

4.0 

dl

Nori ark 20x20cm }

2.0 

blad

Tonfiskfilé

50.0 

gram

Bläckfisk rensad

50.0 

gram

Forellrom saltad

50.0 

gram

Wasabipasta }

 

 

 

Tillbehör:

 

Sojasås japansk

 

 

Ingefära inlagd (gari)

 

 

 

En sats = 8 båtar

 

En sats = 16 cylindrar

 

 

Kockskolan:

 

Sushi-skolan >

 

 

Sushiverktyg >

 

 

Om fiskhälsa >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 137

Kcal / portion: 46

GBR (GI) / port: 4

Recept: 730 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 2%

Kolhydrater: 22%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 33 gram)

Ingredienser

Visa:

Sushiris kokt 4.0 dl 75%

Nori ark 20x20cm } 2.0 blad 2%

Tonfiskfilé 50.0 gram 9%

Bläckfisk rensad 50.0 gram 5%

Forellrom saltad 50.0 gram 9%

Wasabipasta } 0%

 

Tillbehör:

Sojasås japansk 0%

Ingefära inlagd (gari) 0%

 

En sats = 8 båtar 

En sats = 16 cylindrar 

 

Kockskolan:

Sushi-skolan > Äts ej

Sushiverktyg > Äts ej

Om fiskhälsa > Äts ej

Tillagning (30 min + 2 tim )

  1. Receptet avser cylindrar.
  2. Tillaga sushiris i god tid, se grundrecept. Täck det färdiga riset med en blöt handuk och sedan med plast, så håller det sig i många timmar. Obs! Får ej stå i kylskåp. Riset bör hålla 37°C vid sushitillredning.
  3. Skär noriremsor som är 4 cm breda. Halvera dem på längden cylindrar. Fintärna eventuellt fisk och skaldjur. Variera toppings med olika sorters fisk- eller skaldjursrom, sjöborre, ostron etc.
  4. Nigiri: Forma små "prinskorvar" av sushiris på samma sätt som för vanlig nigiri, eller forma små runda bollar. Smeta lite wasabi på riset.
  5. Linda en noriremsa runt korven/riset. Fukta kanten så att norin klistrar ihop. Remsan skall vara dubbelt så hög som rismängden. Fyll på med fyllning.

Kockens kommentar

Gunkan betyder båt och namnet pga utseendet. Det skall vara en ovalformad risklump omsluten av en noriremsa och "lastad" med diverse godsaker t.ex. tärnad tonfisk, forellrom etc. En vanlig variant är små cylindrar, vilket receptet avser. Hur man formar tillreder och formar sushi finns beskrivet i Sushi-skolan (länk i ingredienslistan).

Passar till

Sushiris (sumeshi)

Inlagd ingefära (gari)

Murasaki - särskild sojasås

Fler recept inom Sushi

Liknande recept som Gunkan maki - sushibåt/cylindrar