Ålsushi med karamelliserad sojasås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ålsushi med karamelliserad sojasås

Lägg till ingredienser

Antal sushibitar: 12

Sushiris kokt

6.0 

dl

Ål flatrökt

6.0 

skivor

 

Sås:

 

Vatten

1.0 

dl

Sojasås japansk

2.0 

msk

Sake

2.0 

msk

Strösocker

2.0 

msk

el. teriyakisås }

 

 

 

Tillval:

 

Nori ark 20x20cm }

1.0 

blad

Sesamfrön

 

 

 

Kockskolan:

 

Hotade fiskarter >

 

 

Sushi-skolan >

 

 

Så röks fisk >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut

Mousserat torrt rosévin
Pris: 745 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 159

Kcal / portion: 109

GBR (GI) / port: 7

Recept: 1308 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 4%

Kolhydrater: 25%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 69 gram)

Ingredienser

Visa:

Sushiris kokt 6.0 dl 63%

Ål flatrökt 6.0 skivor 24%

 

Sås:

Vatten 1.0 dl 0%

Sojasås japansk 2.0 msk 2%

Sake 2.0 msk 3%

Strösocker 2.0 msk 9%

el. teriyakisås } %

 

Tillval:

Nori ark 20x20cm } 1.0 blad 1%

Sesamfrön 0%

 

Kockskolan:

Hotade fiskarter > Äts ej

Sushi-skolan > Äts ej

Så röks fisk > Äts ej

Tillagning (20 min + 1 tim 40 min )

  1. Tillaga sushiris enligt grundrecept. Extra tillagningstid 100 minuter.
  2. Sås: Häll alla ingredienserna i en kastrull. Koka upp och låt koka några minuter. Sänk temperaturen till låg värme. När såsen bubblar ordentligt = klar. Såsen skall vara simmigt tjockflytande. Är såsen för tunn, koka den ytterligare. Är den för tjock, späd med lite vatten. Låt den svalna.
  3. Dela flatålsskivorna på mitten. Skär 1,5 x 12 cm remsor av nori. (Nori = tillval för att göra "omslag").
  4. Nigiri: Lägg på en ålskiva på var risboll. Slå en noriremsa runt om. Fukta änden så att den fäster.
  5. Droppa karamellsås över. Strö gärna över sesamfrön.

Kockens kommentar

Ål med karamelliserad sojasås passar utmärkt som nigiri, eller utan ris som sashimi. Denna sushi bör ätas sist, lite som en efterrätt tack vare den söta såsen. I Japan använder man gärna kokt havsål (anago) eller grillad insjöål (unagi). Ål är akut utrotningshotad enligt WWF. Hur man formar tillreder och formar sushi finns beskrivet i Sushi-skolan (länk i ingredienslistan).

Tillhörande recept

Sushiris

Fler recept inom Sushi

Liknande recept som Ålsushi med karamelliserad sojasås