Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 137

Kcal / portion: 248

GBR (GI) / port: 31
Recept: 1987 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 0%
Kolhydrater: 31%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Rundkornigt grötris 6.0 dl 87%
Dressing:
Risvinäger 6.0 msk 1%
Strösocker 4.0 msk 11%
Salt 1.0 tsk 0%
Alternativ:
Mirin 0%
Citronjuice 0%
Kockskolan:
Om sushiris > Äts ej
Sushiverktyg > Äts ej
Risångare > Äts ej
Om Bacillus cereus > Äts ej
Så lagas ris > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min + 1 tim )
- Tvätta: Häll ris i ett såll och ställ i en stor kastrull med vatten. Massera kornen med handen. Byt vatten 5-7 gånger, tills vattnet inte längre är grumligt. Låt ligga i blöt i minst 30 minuter. Skölj igen innan kok.
- Dressing (sushi-su): Värm ingredienserna till dressingen i en kastrull. När sockret börjar smälta, ta av kastrullen från plattan (får ej koka). Låt dressingen svalna.
- Koka: Häll bort sköljvattnet. Häll ris i kastrull och fyll på med vatten så att det täcker (6 dl ris, 5 dl vatten). Låt koka upp. Låt sjuda under lock på svag värme cirka 15 minuter. Stäng av plattan och låt stå i ytterligare 15 minuter med en handduk över.
- Sushi-meshi (ris med dressing): Häll riset på en ugnsplåt. Lufta riset genom att skära mycket försiktigt med en platt träspade fram och tillbaka, samtidigt som dressingen tillsätts. Risgrynen får inte krossas. Samtidigt bör man fläkta riset (med en solfjäder) så att riset svalnar fort.
Kockens kommentar
Riset måste vara ljummet för att kunna formas. Lägg inte in färdigt ris i kylskåpet i avvaktan på användning. Samtidigt är det risk för utveckling av farliga bakterier (bacillus cereus), men dressingen har en hämmande effekt, förutsatt att pH-värdet (surhetsgraden) i riset är högst 4,5. Riset bör helst vara ett asiatiskt medelkornigt klibbigt ris (fråga i asiatisk butik), men grötris kan också användas. Läs mer > Om sushiris.
Passar till
Fler recept inom Sushi
Liknande recept som Sushiris (sushi meshi)
-
Sushiris (sushi meshi)
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
8 bitars sushi
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
14 bitars sushi
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Nigiri sushi / Edo mae zushi - Sushi ā la Tokyo
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Nigiri tamago, sushi med äggstanning
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ålsushi med karamelliserad sojasås
Tid: 20 min (+ 1 tim 40 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Futomaki - tjock sushirulle
Tid: 15 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Uramaki - sushi inside-out (California Rolls)
Tid: 15 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gunkan maki - sushibåt/cylindrar
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Temaki - sushiwrap
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan