Sushiris (sushi meshi)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sushiris (sushi meshi)

Lägg till ingredienser

Portioner ā 2,5 dl: 8

Rundkornigt grötris

6.0 

dl

 

Dressing:

 

Risvinäger

6.0 

msk

Strösocker

4.0 

msk

Salt

1.0 

tsk

 

Alternativ:

 

Mirin

 

 

Vitvinsvinäger

 

 

Citronjuice

 

 

 

Kockskolan:

 

Om sushiris >

 

 

Sushiverktyg >

 

 

Risångare >

 

 

Om Bacillus cereus >

 

 

Så lagas ris >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 137

Kcal / portion: 248

GBR (GI) / port: 31

Recept: 1987 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 0%

Kolhydrater: 31%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 182 gram)

Ingredienser

Visa:

Rundkornigt grötris 6.0 dl 87%

 

Dressing:

Risvinäger 6.0 msk 1%

Strösocker 4.0 msk 11%

Salt 1.0 tsk 0%

 

Alternativ:

Mirin 0%

Vitvinsvinäger 0%

Citronjuice 0%

 

Kockskolan:

Om sushiris > Äts ej

Sushiverktyg > Äts ej

Risångare > Äts ej

Om Bacillus cereus > Äts ej

Så lagas ris > Äts ej

Tillagning (40 min + 1 tim )

  1. Tvätta: Häll ris i ett såll och ställ i en stor kastrull med vatten. Massera kornen med handen. Byt vatten 5-7 gånger, tills vattnet inte längre är grumligt. Låt ligga i blöt i minst 30 minuter. Skölj igen innan kok.
  2. Dressing (sushi-su): Värm ingredienserna till dressingen i en kastrull. När sockret börjar smälta, ta av kastrullen från plattan (får ej koka). Låt dressingen svalna.
  3. Koka: Häll bort sköljvattnet. Häll ris i kastrull och fyll på med vatten så att det täcker (6 dl ris, 5 dl vatten). Låt koka upp. Låt sjuda under lock på svag värme cirka 15 minuter. Stäng av plattan och låt stå i ytterligare 15 minuter med en handduk över.
  4. Sushi-meshi (ris med dressing): Häll riset på en ugnsplåt. Lufta riset genom att skära mycket försiktigt med en platt träspade fram och tillbaka, samtidigt som dressingen tillsätts. Risgrynen får inte krossas. Samtidigt bör man fläkta riset (med en solfjäder) så att riset svalnar fort.

Kockens kommentar

Riset måste vara ljummet för att kunna formas. Lägg inte in färdigt ris i kylskåpet i avvaktan på användning. Samtidigt är det risk för utveckling av farliga bakterier (bacillus cereus), men dressingen har en hämmande effekt, förutsatt att pH-värdet (surhetsgraden) i riset är högst 4,5. Riset bör helst vara ett asiatiskt medelkornigt klibbigt ris (fråga i asiatisk butik), men grötris kan också användas. Läs mer > Om sushiris.

Passar till

Nigiri zushi - sushibollar

Futomaki - tjock sushirulle

Uramaki - sushi inside-out

Hosomaki - smal sushirulle

Temaki - sushiwrap

Gunkan maki - suschibåt

Fler recept inom Sushi

Liknande recept som Sushiris (sushi meshi)