Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 137

Kcal / portion: 46

GBR (GI) / port: 4
Recept: 730 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 2%
Kolhydrater: 22%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Sushiris kokt 4.0 dl 75%
Nori ark 20x20cm } 2.0 blad 2%
Tonfiskfilé 50.0 gram 9%
Bläckfisk rensad 50.0 gram 5%
Forellrom saltad 50.0 gram 9%
Tillbehör:
En sats = 8 båtar
En sats = 16 cylindrar
Kockskolan:
Sushi-skolan > Äts ej
Sushiverktyg > Äts ej
Om fiskhälsa > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 2 tim )
- Receptet avser cylindrar.
- Tillaga sushiris i god tid, se grundrecept. Täck det färdiga riset med en blöt handuk och sedan med plast, så håller det sig i många timmar. Obs! Får ej stå i kylskåp. Riset bör hålla 37°C vid sushitillredning.
- Skär noriremsor som är 4 cm breda. Halvera dem på längden cylindrar. Fintärna eventuellt fisk och skaldjur. Variera toppings med olika sorters fisk- eller skaldjursrom, sjöborre, ostron etc.
- Nigiri: Forma små "prinskorvar" av sushiris på samma sätt som för vanlig nigiri, eller forma små runda bollar. Smeta lite wasabi på riset.
- Linda en noriremsa runt korven/riset. Fukta kanten så att norin klistrar ihop. Remsan skall vara dubbelt så hög som rismängden. Fyll på med fyllning.
Kockens kommentar
Gunkan betyder båt och namnet pga utseendet. Det skall vara en ovalformad risklump omsluten av en noriremsa och "lastad" med diverse godsaker t.ex. tärnad tonfisk, forellrom etc. En vanlig variant är små cylindrar, vilket receptet avser. Hur man formar tillreder och formar sushi finns beskrivet i Sushi-skolan (länk i ingredienslistan).
Passar till
Fler recept inom Sushi
Liknande recept som Gunkan maki - sushibåt/cylindrar
-
Sushiris (sushi meshi)
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
8 bitars sushi
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
14 bitars sushi
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Nigiri sushi / Edo mae zushi - Sushi ā la Tokyo
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Nigiri tamago, sushi med äggstanning
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ålsushi med karamelliserad sojasås
Tid: 20 min (+ 1 tim 40 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Futomaki - tjock sushirulle
Tid: 15 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Uramaki - sushi inside-out (California Rolls)
Tid: 15 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gunkan maki - sushibåt/cylindrar
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Temaki - sushiwrap
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan