Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 141

Kcal / portion: 1142

GBR (GI) / port: 71
Recept: 4567 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 4%
Kolhydrater: 20%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Sushiris kokt 22.0 dl 66%
Laxfilé färsk 120.0 gram 5%
Tonfiskfilé 160.0 gram 5%
Svärdfisk filé 120.0 gram 4%
Jätteräkor, tigerräkor råa 4.0 styck 3%
Bläckfisk rensad 60.0 gram 1%
Forellrom saltad 60.0 gram 2%
Avokado 1.0 st stor 14%
Gurka 0.3 styck 0%
Salladslök 2.0 styck 0%
Nori ark 20x20cm } 4.0 blad 1%
Sesamfrön 0%
Tillbehör:
Kockskolan:
Sushi-skolan > Äts ej
Tigerräkor ett miljöhot > Äts ej
Sushiverktyg > Äts ej
Om fiskhälsa > Äts ej
Om bläckfiskar > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 2 tim )
- Till 4 portioner med 14 bitar vardera:
* 3,5 satser sushiris (2,8 liter färdig ris)
* 1,5 sats nigiri (6 bitar/portion)
* 3 rullar fotomaki el. uramaki (6 bitar/p.)
* 1 sats gunkan maki (2 bit/portion) - Begränsa urvalet av huvudingredienser till 6 fisk+skaldjur och till några grönsaker.
- Tillaga sushiris i god tid enl. grundrecept. Täck det färdiga riset med en blöt handuk och sedan med plast, så håller det sig i många timmar. Obs! Får ej stå i kylskåp. Riset bör hålla 37°C vid sushitillredning.
Kockens kommentar
Att tillreda sushi för den ovane är, dels kladdigt, dels ett urvalsproblem, dels en räkneövning för att få ihop rätta ingredienser och mängder. Här ett förslag på en 14-bitars mall. Hur man formar tillreder och formar sushi finns beskrivet i Sushi-skolan (länk i ingredienslistan).
Tillhörande recept
Fler recept inom Sushi
Liknande recept som 14 bitars sushi
-
Sushiris (sushi meshi)
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
8 bitars sushi
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
14 bitars sushi
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Nigiri sushi / Edo mae zushi - Sushi ā la Tokyo
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Nigiri tamago, sushi med äggstanning
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ålsushi med karamelliserad sojasås
Tid: 20 min (+ 1 tim 40 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Futomaki - tjock sushirulle
Tid: 15 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Uramaki - sushi inside-out (California Rolls)
Tid: 15 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gunkan maki - sushibåt/cylindrar
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Temaki - sushiwrap
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan