Om örtbladkryddor

Om örtbladkryddor

(örtkryddor, kryddörter, kökskrydda, kökskryddor)

Engelsk översättning herbes

Fransk översättning herbes

Italiensk översättning erbas, odori

Tysk översättning Kräuter

Spansk översättning hierbas

Örtkryddor avser vanligtvis färska örter med kryddig smak. Begreppen kryddväxt och kökskrydda brukar även inbegripa vissa kryddiga grönsaker, som t.ex. gräslök och kryddkrasse. Begreppen är dock oprecisa. I ursprunglig bemärkelse är definitionen av krydda "en torkad ört eller växt". Emellertid är den gängse uppfattningen numera att "färska örtkryddor" också är kryddor.

Örtbladkryddor: Kunskapskokboken använder begreppet örtbladkryddor = färska bladkryddor + torkade bladkryddor (t.ex. lagerblad).

Krukodlade örter: I handeln kan man köpa örtbladkryddor färska i små krukor. De är snabbodlade och har begränsad hållbarhet, men kan som regel omplanteras för att ges ett längre liv (se > Odla bladkryddor). Ställ krukorna ljust, men helst på sval plats. Späda krukörter vattnas "på fat", de vedartade örterna vattnas i krukan.


SÅ ANVÄNDS ÖRTBLADKRYDDOR

Örtbladkryddor används som smaksättare och dekoration av mat. Färska och torkade kan ersätta varandra som smaksättare, men de torkade har generellt starkare smak än om färsk. Späda bladkryddor som basilika, citronmeliss, dill, koriander och persilja anses bäst färsk i maten. Andra mer kraftfulla (vedartade) som mejram, rosmarin, salvia och timjan anses lika goda eller bättre som torkad krydda. Läs mer > se respektive krydda.

Omvandling: Beräkna i volym 1:3, dvs att 1 tesked torkad motsvarar 3 teskedar färskhackad krydda.