För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Odla bladkryddor

(odla örtbladkryddor, odla örtkryddor)

Odling av bladkryddor är det vanliga och det man brukar tänka på när man nämner kryddodling. Strikt sett är inte kryddiga färska blad en krydda för definitionsmässigt är kryddor torkade blad, frön, frukter, bär, eller blommor. Dvs torkad är det en "krydda" men inte om den är färsk. En krydda som bara används torkad (i Sverige) är lagerblad. Hursomhelst, den gängse uppfattningen numera är att "färska kryddor" också är kryddor och det anser även Spisa. Vad som är en bladkrydda eller grönsak är diffust. T.ex. brukar man sortera in gräslök bland lökväxter, dvs det är en grönsak men används som krydda. Därför redovisas sådan växt under odling av grönsaker.

De flesta bladkryddorna kan man odla, en del lämpligen innomhus t.ex. rosmarin som inte tål svenskt vinterklimat. Andra odlas sällan för att behovet är ringa och för att man kan hitta den i naturen t.ex. pors.

Läs mer om odling av enskild vara via länk i högerkolumen. Den beskrivning som finns där är koncentrerad. Det kan därför vara bra att först läsa den allmänna beskrivningen Odla kryddor. Hur man använder respektive krydda framgår i varufakta Kryddor. Länk till respektive vara anges i odlingsavsnitten.

Läs mer

Odla kryddor

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj