 
  
              
  
              Om örtbladkryddor
(ört, kryddörter, örtkryddor, örtbladkryddor = färsk späd växt som används som krydda, kökskrydda, kökskryddor)
                 herb, herbes, Oxford dictionary = a plant that is used in cooking to add flavour to food
                herb, herbes, Oxford dictionary = a plant that is used in cooking to add flavour to food
              
                 herbe, herbes, plante herbacée, Larousse = plante dont la tige molle et verte meurt chaque année
                herbe, herbes, plante herbacée, Larousse = plante dont la tige molle et verte meurt chaque année
              
                 erba, erbas = pianta fresca diluita usata come spezia
                erba, erbas = pianta fresca diluita usata come spezia
              
                 Kraut, Kräuter = frisch verdünnte Pflanze, die als Gewürz verwendet wird
                Kraut, Kräuter = frisch verdünnte Pflanze, die als Gewürz verwendet wird
              
                 hierba, hierbas = planta fresca diluida utilizada como especia
                hierba, hierbas = planta fresca diluida utilizada como especia
              
                Grupper inom
                Om örtbladkryddor:
              
              
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
    
    
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
            Örtkrydda, örtbladkrydda: Begreppet ört (herb, herba osv.) uppfattas i andra länder som regel på engelskt vis vara en färsk kryddig ört som smaksättare av mat, medan svensken i allmänhet har en diffusare uppfattning, mer som "något litet grönt i naturen". Så för att förtydliga i kulinariska sammanhäng används namn som örtkrydda, kryddört, kökskrydda med flera. Men örtkrydda är enlig Akademien "torkad del av ört" för "krydda" år per definition just detta. För kryddört och kökskrydda finns ingen förklaring. Så länge som ört inte är ett tydligt uppfattat kulinariskt begrepp väljer Kunskapskokboken att tala om det lite motsägelsefulla "örtbladkryddor" som namn på färska örter med smak.
Krukodlade örter: I handeln kan man köpa örtbladkryddor färska i små krukor. De är snabbodlade och har begränsad hållbarhet, men kan som regel omplanteras för att ges ett längre liv (se > Odla bladkryddor). Ställ krukorna ljust, men helst på sval plats. Späda krukörter vattnas "på fat", de vedartade örterna vattnas i krukan.
SÅ ANVÄNDS ÖRTBLADKRYDDOR
Örtbladkryddor används som smaksättare och dekoration av mat. Färska och torkade kan ersätta varandra som smaksättare, men de torkade har generellt starkare smak än om färsk. Späda bladkryddor som basilika, citronmeliss, dill, koriander och persilja anses bäst färsk i maten. Andra mer kraftfulla (vedartade) som mejram, rosmarin, salvia och timjan anses lika goda eller bättre som torkad krydda. Läs mer > se respektive krydda.
Omvandling: Beräkna i volym 1:3, dvs att 1 tesked torkad motsvarar 3 teskedar färskhackad krydda.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10
Läs mer
Recept med Om örtbladkryddor
Det finns 86 recept med Om örtbladkryddor
- 
                
                    Gazpacho med mandel (LCHF-recept)Svarighet: Lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    MinestronesoppaSvarighet: Mkt lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Spagetti med köttfärssåsTid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Bräckt brunchskinka med red-eye-gravyTid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    PumpasoppaTid: 55 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Chili- och ingefärsglaserade kycklingspett med fänkål och bakpotatisTid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kronfågel 
- 
                
                    Torskfilé provencal med potatis- och grönsaksblandningSvarighet: Medel, Receptgivare: 
- 
                
                    Carina Brydlings pannkakaTid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling 
- 
                
                    Mayonnaise aux Fines Herbes, ÖrtagårdssåsTid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Mjölkkokt fläskfilé med risTid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara