
Om örtbladkryddor
(ört, kryddörter, örtkryddor, örtbladkryddor = färsk späd växt som används som krydda, kökskrydda, kökskryddor)
herb, herbes, Oxford dictionary = a plant that is used in cooking to add flavour to food
herbe, herbes, plante herbacée, Larousse = plante dont la tige molle et verte meurt chaque année
erba, erbas = pianta fresca diluita usata come spezia
Kraut, Kräuter = frisch verdünnte Pflanze, die als Gewürz verwendet wird
hierba, hierbas = planta fresca diluida utilizada como especia
Grupper inom
Om örtbladkryddor:
Örtkrydda, örtbladkrydda: Begreppet ört (herb, herba osv.) uppfattas i andra länder som regel på engelskt vis vara en färsk kryddig ört som smaksättare av mat, medan svensken i allmänhet har en diffusare uppfattning, mer som "något litet grönt i naturen". Så för att förtydliga i kulinariska sammanhäng används namn som örtkrydda, kryddört, kökskrydda med flera. Men örtkrydda är enlig Akademien "torkad del av ört" för "krydda" år per definition just detta. För kryddört och kökskrydda finns ingen förklaring. Så länge som ört inte är ett tydligt uppfattat kulinariskt begrepp väljer Kunskapskokboken att tala om det lite motsägelsefulla "örtbladkryddor" som namn på färska örter med smak.
Krukodlade örter: I handeln kan man köpa örtbladkryddor färska i små krukor. De är snabbodlade och har begränsad hållbarhet, men kan som regel omplanteras för att ges ett längre liv (se > Odla bladkryddor). Ställ krukorna ljust, men helst på sval plats. Späda krukörter vattnas "på fat", de vedartade örterna vattnas i krukan.
SÅ ANVÄNDS ÖRTBLADKRYDDOR
Örtbladkryddor används som smaksättare och dekoration av mat. Färska och torkade kan ersätta varandra som smaksättare, men de torkade har generellt starkare smak än om färsk. Späda bladkryddor som basilika, citronmeliss, dill, koriander och persilja anses bäst färsk i maten. Andra mer kraftfulla (vedartade) som mejram, rosmarin, salvia och timjan anses lika goda eller bättre som torkad krydda. Läs mer > se respektive krydda.
Omvandling: Beräkna i volym 1:3, dvs att 1 tesked torkad motsvarar 3 teskedar färskhackad krydda.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10
Läs mer
Recept med Om örtbladkryddor
Det finns 86 recept med Om örtbladkryddor
-
Gazpacho med mandel (LCHF-recept)
Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Minestronesoppa
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Spagetti med köttfärssås
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bräckt brunchskinka med red-eye-gravy
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pumpasoppa
Tid: 55 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Chili- och ingefärsglaserade kycklingspett med fänkål och bakpotatis
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kronfågel
-
Torskfilé provencal med potatis- och grönsaksblandning
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Carina Brydlings pannkaka
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling
-
Mayonnaise aux Fines Herbes, Örtagårdssås
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mjölkkokt fläskfilé med ris
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan