Körvel

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Körvel

(trädgårdskörvel, dansk körvel, spansk körvel = färsk eller torkad örtbladkrydda, aniskål, nålkörvel, rotkörvel, rödkörvel)

Latin: Anthriscus cerefolium

Engelsk översättning chervil = herb/spices, fresh or dried leaves

Fransk översättning cerfeuil = herbe/épices, feuilles fraîches ou séchées

Italiensk översättning cerfoglio = erba/spezie, foglie fresche o secche

Tysk översättning Kerbel = Kraut/Gewürz, frische oder getrocknete Blätter

Spansk översättning perifollo = hierba/especias, hojas frescas o secas

Körvel är namn på flera arter - trädgårdkörvel/dansk (kommersiellt vanligast), spansk, nål-, rot- och rödkörvel. Det är en flerårig lättodlad växt som blir ett par decimeter hög upp till en meter. Liknar en förvildad persilja och växer vilt i Sverige gärna kring gårdar. Den får gräddvita blomklasar som liknar hundlokans. Växten anses bra för matsmältningen. Förr trodde man den var bra mot pesten. Användes också förr i England som möbelpolityr.

  • Smak: Körvel känns igen på sin lätt lakritsaktiga doft och smak. Smakar även sött och ersätter en del av socker om den kokas med sura bär.
  • Alternativ vara: Dragon eller anis.
  • Försäljning/säsong: Säljs färsk i kruka året om. Kan ibland förekomma torkad i butik.
  • Förvaring: Knippe sätts i vatten, hållbar någon vecka. Bladen lämpar sig inte väl att torkas, men de kan frysas.

Odla: Trädgårdskörvel (dansk körvel) sås flera gånger under säsongen, bäst i halvskuggit läge. Den kan även odlas inomhus. Jorden skall vara lätt och luftig. Vattna regelbundet. Spansk körvel trivs i lite fuktig, mullrik, lerhaltig jord och står gärna lite i skuggan. En planta brukar räcka då den med åren blir stor. Unga blad skördas hela säsongen. Läs mer > Odla körvel.


SÅ ANVÄNDS KÖRVEL


Körvel används främst färsk i sallader, såser, soppor mm. Prova t.ex. att byta ut rosmarinen till lamm mot torkad körvel. I Danmark lagar man körvelsoppa. Fröfrukterna används särskilt i bröd, men även i glass och vispad grädde. Hela mogna frön passar i t.ex. en äppelpaj. Rotkörvel har ätbara, smak- och stärkelserika rötter som kokas och äts på samma sätt som jordärtskockor eller råa i sallad.

Läs mer

Odla körvel

Recept med Körvel

Det finns 20 recept med Körvel