Enkel gräddig ljus eller brun svampsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Enkel gräddig ljus eller brun svampsås

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 3

Svamp färsk

1.0 

liter

Smör el. margarin

2.0 

msk

Vetemjöl

2.0 

msk

el. matlagningsmjöl

 

 

Svampfond konc. }

1.0 

msk

el. oxfond konc.

 

 

el. kalvfond konc.

 

 

Vatten

2.0 

dl

Grädde

1.0 

dl

Salt och peppar

 

 

 

Tillval:

 

Schalottenlök

1.0 

st stor

Vin/starkvin?

 

 

Persilja

 

 

Körvel färsk

 

 

 

Kockskolan:

 

Om ljusa såser >

 

 

Om mörka såser >

 

 

Om vin- och spritsåser >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

Sås till nöt, vilt, inälvor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 123

Kcal / portion: 248

GBR (GI) / port: 0

Recept: 743 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 10%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 202 gram)

Ingredienser

Visa:

Svamp färsk 1.0 liter 11%

Smör el. margarin 2.0 msk 27%

Vetemjöl 2.0 msk 9%

el. matlagningsmjöl 0%

Svampfond konc. } 1.0 msk 1%

el. oxfond konc. 0%

el. kalvfond konc. %

Vatten 2.0 dl 0%

Grädde 1.0 dl 48%

Salt och peppar 0%

 

Tillval:

Schalottenlök 1.0 st stor 3%

Vin/starkvin? %

Persilja 0%

Körvel färsk 0%

 

Kockskolan:

Om ljusa såser > Äts ej

Om mörka såser > Äts ej

Om vin- och spritsåser > %

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

Tillagning (25 min )

  1. Rensa och hacka svampen. Lök skalas och finhackas.
  2. Stek svampen torr i panna utan fett på medelhög värme tills all fukt i pannan dunstat. Rör om så att svampen in bränns vid. 
  3. Tillsätt matfett och låt svamp och eventuell lök fräsa några minuter tills löken är glansig. 
  4. Vispa ner mjöl lite i taget så att inte klumpar bildas.
  5. Tillsätt fond och vatten och låt koka upp. Tillsätt grädde och låt småkoka till önskad konsistens (5-10 minuter). Rör om så att såsen inte bränns vid eller blir tjock i botten. Späd med vatten om den är för tjock. Smaka av med salt och peppar.

Kockens kommentar

Önskas ljus sås att användas till ljusare kött som kalv och kyckling tar man motsvarande ljusa fond. Till ljus sås passar mildare svamp som champinjoner. Till rätter av nöt- och viltkött väljer man mörk fond och gärna smakrik svamp. Finns tillgång till buljong från maträtten tar man detta i stället för vatten och utesluter eller minskar mängden koncentrerad köttfond. Som smakförstärkare kan man användas steksky om sådan finns, lite vitt vin eller starkvin t.ex. madeira. Önskas starkare svampsmak tillsätts lite svampfond. Ingår lök i svampsåsen passar persilja eller körvel att garnera med.

Fler recept inom Mörka såser, skysåser

Liknande recept som Enkel gräddig ljus eller brun svampsås