Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 123

Kcal / portion: 248

GBR (GI) / port: 0
Recept: 743 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 10%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Svamp färsk 1.0 liter 11%
Smör el. margarin 2.0 msk 27%
Vetemjöl 2.0 msk 9%
Svampfond konc. } 1.0 msk 1%
Vatten 2.0 dl 0%
Grädde 1.0 dl 48%
Tillval:
Schalottenlök 1.0 st stor 3%
Persilja 0%
Körvel färsk 0%
Kockskolan:
Om ljusa såser > Äts ej
Om mörka såser > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (25 min )
- Rensa och hacka svampen. Lök skalas och finhackas.
- Stek svampen torr i panna utan fett på medelhög värme tills all fukt i pannan dunstat. Rör om så att svampen in bränns vid.
- Tillsätt matfett och låt svamp och eventuell lök fräsa några minuter tills löken är glansig.
- Vispa ner mjöl lite i taget så att inte klumpar bildas.
- Tillsätt fond och vatten och låt koka upp. Tillsätt grädde och låt småkoka till önskad konsistens (5-10 minuter). Rör om så att såsen inte bränns vid eller blir tjock i botten. Späd med vatten om den är för tjock. Smaka av med salt och peppar.
Kockens kommentar
Önskas ljus sås att användas till ljusare kött som kalv och kyckling tar man motsvarande ljusa fond. Till ljus sås passar mildare svamp som champinjoner. Till rätter av nöt- och viltkött väljer man mörk fond och gärna smakrik svamp. Finns tillgång till buljong från maträtten tar man detta i stället för vatten och utesluter eller minskar mängden koncentrerad köttfond. Som smakförstärkare kan man användas steksky om sådan finns, lite vitt vin eller starkvin t.ex. madeira. Önskas starkare svampsmak tillsätts lite svampfond. Ingår lök i svampsåsen passar persilja eller körvel att garnera med.
Fler recept inom Mörka såser, skysåser
Liknande recept som Enkel gräddig ljus eller brun svampsås
-
Sauce brune/Suce ragoût, brun grundsås
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Jus lié, avredd sky
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jus lié, avredd sky på koncentrerad fond eller buljongtärning
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel svensk brun grundsås med tärning eller koncentrerad fond
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Diable/Sauce piquante, pepparstark djävulssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mannerströms rödvinssås ¤
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Madère/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffel
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sås av steksky
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan